Zračne luke prepune su različitih ljudi, a valja održati što veću razinu sigurnosti. Stoga pribjegavaju provjerama kojih često nismo ni svjesni.

Galerija


1. Vide nas gole

Pojedine zračne luke posjeduju posebne skenere. Kada kroz njih prolazimo, osoba koja je zadužena za nadzor snimki vidi nas gole. Taj se skener, piše Bright Side, i zove ''goli skener''.

2. Analiziraju naše ponašanje

Vezani članci Gužva u blizini OŠ Šestine Potpuni kaos na prvi dan škole u zagrebačkom naselju: "Strahujemo da neko dijete ne nastrada!" Koronavirus i sigurnost na poslu - 3 Kako se na poslu zaštititi od koronavirusa: "Bez obzira na to što vi to radite, ako to ne radi i vaš kolega, onda i dalje nije dovoljno"

Pojedine zračne luke imaju profilere koji analiziraju našu mimiku, gestikulaciju i ponašanje kako bi detektirali sumnjive osobe. Njihov je posao da primjećuju neverbalne znakove koji bi mogli upućivati na to da će osoba učiniti nešto protuzakonito. Svrha pitanja ''Koja je svrha vašeg putovanja?'' jest primijetiti vašu reakciju.

3. Znaju koliko smo agresivni

U mnogim velikim aerodromima postoje posebne kamere koje otkrivaju je li osoba pijana ili pod utjecajem droga. Neke kamere pokazuju i razinu agresivnosti. Primjerice, ako smo na termovizijskoj kameri crveni, a prije toga nismo trčali, to će alarmirati sigurnosne djelatnike.

4. Torbe provjeravaju psi

Prije nego što torba stigne na odredište, prolazi pet razina sigurnosne provjere. Jedna je od njih ta da ju njuše psi koji traže drogu i kemikalije.

5. Avioni se nadziru i kad su u zraku i kad su prizemljeni

Kontrolor zrakoplova ima pet monitora na kojima prati što se s avionima događa, bili oni u zraku ili na tlu.

6. Znaju što ste držali u rukama

Ponekad će sigurnosni djelatnik od vas tražiti da ruke prislonite na komad tkanine. Potom će je testirati i otkriti ako ste u rukama imali drogu ili eksplozive.