Struka ističe da priča nije nemoguća.


Neki bi novac dijelili šakom i kapom. Malo tko bi se bunio da dobije 500 eura koje ne mora vratiti i može ih potrošiti na što god želi. Zvuči nemoguće, no upravo se o tome razmišlja u eurozoni kako bi se potaknula potrošnja. Građani premalo troše, novac preko banaka do građana ne dolazi pa bi se jednostavno dijelio i to od 500 pa čak do 2.000 eura.

Vezani članci Novčanice Dobio punomoć od 89-godišnjaka: S računa mu potrošio 760.000 kuna Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 2 Ministrica Nataša Tramišak o tome kada će stići novac iz Bruxellesa: "Sve bi štete na Banovini trebale biti prijavljene do kraja veljače"

Zamislite da vam u poštanski sandučić ili na bankovni račun stigne 500 eura to jest 3700 kuna, a nema kamata, ne morate ih nikad vratiti i možete potrošiti na što god želite. Zvuči kao scena iz nekog filma ili priča za malu djecu, ali u eurozoni se zaista razmišlja o davanju novca svakom punoljetnom građaninu.

To nije nemoguća priča, ističe struka.

'U krizi je dobrodošla jer potiče potrošnju, potražnju i na taj način ekonomsku aktivnost. To je Europska unija radila za vrijeme krize. Poticala je potrošnju svojih proizvoda. Njemačka, Francuska je primjerice svakom građaninu dala 500 eura radi poticanja potrošnje domaćih proizvoda i usluga', kaže Ekonomski analitičar Damir Novotny.

Prijedlog dolazi od dijela europskih ekonomista. Novac bi tiskale narodne banke, a građani trošili.

Uz više od 300 tisuća blokiranih, ističe saborski zastupnik Ivan Šuker, u Hrvatskoj bi većina tim novcem vraćala dugove.

'Neki bi vjerojatno kupili nešto, ali kad pogledate strukturu roba koje se nalaze na policama, nažalost većina te robe je iz uvoza i mi bi na takav način direktno pomagali nečije drugo gospodarstvo', smatra Šuker.

Kad se tako pogleda, ispada da hrvatskom gospodarstvu ne može pomoći čak ni da novac pada s neba, a i sami građani ističu kako nema besplatnog ručka, uvijek ga netko plati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr