Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od najvrijednijih

KRAJ 'BIN LADENA' Odluka je donesena - ukida se novčanica od 500 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubičasta novčanica je jedna od najvrjednijih u svijetu, dugo vremena je optuživana da omogućuje disketno prenošenje ogromnih iznosa i da tako olakšava promet prljavog novca.

Europska središnja banka (ECB) je odlučila u srijedu do kraja 2018. obustaviti puštanje u promet novčanica od 500 eura, kojima se najčešće koriste kriminalci.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Dva eura, Ilustracija Vrijednost im raste Imate kovanicu od dva eura? Dobro je pogledajte, možda držite kolekcionarski primjerak

Vijeće guvernera monetarne institucije je odlučilo prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta oko kraja 2018., obznanila je ECB.

Novčanica koju su nazvali "Bin Laden" predstavlja samo 3 posto od broja novčanica eura koje su u prometu, ali 28 posto njihove kumulirane vrijednosti, ili 300 milijarda eura prema statistikama ECB. Ukupno blizu 600 milijuna novčanica tog tipa bilo je u prometu u ožujku ove godine.

Odluka je donešena u trenutku kada je Europska unija odlučila pojačati svoju borbu protiv financiranja terorizma, pod pritiskom posebice Francuske.

Programiranom smrti novčanice od 500 eura Njemačka i Austrija su nezadovoljne i strahuju da bi ta odluka mogla biti prva etapa prema potpunom nestanku fizičkog novca. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene