Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5. nacionalni dan mimoza

Ostojić: Zdravstveni odgoj treba uvesti i u osnovne i u srednje škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor današnji dan je proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice

U 2012. godini nastavlja se javnozdravstvena kampanja 'Budi Zdravka'  Hrvatske lige protiv raka, Udruge 'Zdravka' i Zajednica pacijenata oboljelih od raka pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravlja.

Pročitajte i ovo Dr. Pavao Planinić dan mimoza Na samom smo dnu po broju preživjelih: Svaki treći dan jedna žena u Hrvatskoj umre od posljedica raka maternice Slika nije dostupna 21. rujna Humanitarna akcija i obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze

Hrvatska liga protiv raka objavila je neke podatke vezane za rak maternice.

'U Hrvatskoj je invazivni rak vrata maternice (IRVM) i dalje na visokom osmom mjestu incidencije raka u žena. U 2009.godini od IRVM oboljelo je 369, a umrlo 114 žena.' objavljeno je na njihovim internetskih stranicama.

'Unatoč tome što se oportunistički probir Papa testom u Hrvatskoj provodi od pedesetih godina prošlog stoljeća, u usporedbi s drugim zemljama zapadne i južne Europe Hrvatska ima i dalje nepovoljne trendove kretanja mortaliteta od IRVM. Silazni trend incidencije IRVM bio je prisutan od 1970.do 1991. godine, ali nakon toga se zaustavlja, a zadnjih nekoliko godina, na žalost, uočava se i ponovni porast.' upozoravaju iz Lige.

'Najveća stopa incidencije IRVM je u Hrvatskoj u dobi od 45.-59. i 80.-84. godine, a CIN III (carcinoma in situ) u dobi od 30.-34. godine. Incidencija ovog carcinoma in situ je zadnjih godina u značajnom porastu i od njega obolijeva više od 2 000 žena godišnje.' zabrinjavajući su podaci koje je Liga istaknula.

U Hrvatskoj je u tijeku izrada Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice pod okriljem Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske koji planira obuhvatiti probir žena od 25.-64.godine Papa testom jedanput u 3 godine. Početak organiziranog probira planiran je početkom slijedeće godine. U ovaj program bit će implementirani i načini edukacije pučanstva posebice mladeži o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija (SPI) posebice HPV-a kao glavnog čimbenika u nastanku IRVM (tip 16 i 18), navodi se u priopćenju.

Mimoza kao nježan cvijet simbolizira nužnosti edukacije, cijepljenja i probira raka vrata maternice u Hrvatskoj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene