Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog smanjenja plaća

48 profesora prijeti otkazom: Što će biti sa splitskim medicinskim fakultetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
48 liječnika koji ujedno rade kao profesori splitskog medicinskog fakulteta prijete otkazom! Razlog, umanjena im je plaća, ali ističu i kako njihove zagrebačke kolege nitko ne dira, iako rade na isti način i bolje zarađuju.

Čak 48 profesora splitskog medicinskog fakulteta kuvertiralo je svoje otkaze. Ne pristaju na smanjenje plaća zbog nedefiniranih zakona. Prijeti blokada fakulteta i prekid studentske nastave. 'Otkazi su kuvertirani i ako nam ne isplate pune plaće mi ćemo otkaze predati fakultetu', kaže Božo Bota iz Sindikata liječnika Split.

Pročitajte i ovo Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda - 6 nezadovoljni koeficijentima Upozorenje srednjoškolskog sindikata: "Ne ispuni li nam Vlada zahtjeve, organizirat ćemo vlastiti prosvjed" Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..."

Današnji sastanak u Zagrebu sa ministrima zdravstva i znanosti, Milinovićem i Fuksom nudi tek tek obećanja. Ministri kažu da će pokušati pomoći oko pune isplate bolničkih plaća profesorima splitske medicine. 'Ja ne vjerujem da će kolege to zaista napraviti, vjerujem da su dovoljno odgovorni', rekao nam je Matko Marušić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu. Studenti ne vjeruju da će ih profesori ostaviti.

U pozadini splitske pobune mnogi ističu kako zagrebački bolnički liječnici koji rade kao profesori na zagrebačkom medicinskom fakultetu imaju daleko bolje plaće i u njih se nitko ne dira. S druge strane, Odvjetništvo je protiv splitske bolnice diglo prijavu pa su liječnicima koji predaju na fakultetu smanjene bolničke plaće.U Zagrebu ni prijave niti smanjenja plaća nije bilo. 'Nadamo se rješenju - jedna država, različita pravila', zaključio je Marušić. Predstavnici splitskih liječnika predavača sljedeći tjedan će u Zagrebu ponovno tražiti donošenje jednakih zakonskih pravila u cijeloj Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene