Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 200 državnih dužnosnika

36 GODINA KASNIJE Titov sprovod bio je jedan od najvećih u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
36 godina nakon smrti Tito ostaje jedna od najkontroverznijih ličnosti ovih prostora.

Prema službenoj objavi, Josip Broz Tito je preminuo 4. svibnja 1980. u 15:05 sati nakon dužeg liječenja u bolnici u Ljubljani gdje mu je prethodno zbog zdravstvenih komplikacija amputirana noga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni tajni dokumenti Amerika Jugoslaviju od Staljina bila spremna braniti nuklearnim bombama Slika nije dostupna Deklasificirana fonetska analiza CIA: Tito nije Jugoslaven nego Rus ili Poljak

Titovu pogrebu u Beogradu 8. svibnja 1980. godine nazočilo je više od 200 visokih dužnosnika, šefova država ili vlada i visokih izaslanstava iz čak 127 zemalja svijeta. I dan danas pogreb Josipa Broza Tita mnogi nazivaju najvećim u povijesti čovječanstva, jer su tada, u vrijeme 'Hladnog rata', u pogrebnoj povorci rame uz rame šetali su zapadni političari, komunistički vođe, kraljevi, prinčevi, šeici, predsjednici, premijeri i ministri iz cijelog svijeta.

Unatoč brojnim kontroverzijama i prijeporima među povjesničarima i suvremenicima Titova doba, Memorijalni centar Josip Broz Tito i Kuću cvijeća svake godine na dan njegove smrti 4. svibnja te 25. svibnja kad se u bivšoj Jugoslaviji slavio Dan mladosti, pohode tisuće ljudi iz bivše SFRJ odajući počast Titu kojeg suvremena povijest ubraja među najistaknutije lidere i državnike jedne epohe.

Njegovo ime se, osim uz komunistički i partizanski pokret, te antifašističku borbu koja je tijekom Drugog svjetskog rata presudno utjcala na ustrojstvo i postojanje bivše SFRJ, vezuje i za osnivanje Pokreta nesvrstanih. Taj pokret je bio svojverstan balans između Istoka i Zapada, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

Svake godine autobusi iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore od ranog jutra pristižu na plato ispred Muzeja povijesti Jugoslavije na Dedinju, u okviru kojeg je i kompleks Kuća cvijeća, posljednje počivalište Josipa Broza Tita.

Od 1980. godine Kuću cvijeća je, po službenim podacima, posjetilo više od 17 milijuna ljudi, a tijekom cijele godine najbrojniji su turisti iz zapadne Europe, Amerike, Kine i Japana.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene