U turizmu se najviše zapošljava u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Jeste li i Vi radili kao sezonac na Jadranu ili imate iskustva s radom u turizmu? Jeste li uspjeli dobiti stalno zaposlenje ili su vas iskorištavali? Pošaljite nam svoja iskustva na moj.report@novatv.hr a mi ćemo se pobrinuti da vaša priča objavljena.

Broj zaposlenih u turizmu raste. I dok je broj sezonaca gotovo jednak lanjskom, dobra vijest je kako je čak 30 posto više zaposlenih u turizmu dobilo stalni posao.

Barbara Jerković već petu godinu Slavonski Brod mijenja Dubrovnikom, gdje je čeka posao domaćice.

'Mi sezonke dolazimo oko 20. travnja, onda se otvara hotel, a odlazimo 25. listopada kada se zatvara hotel. Onda idemo kući. Kad nas hotel primi, nadamo se da ćemo odraditi cijelu sezonu, ne idemo kući', kaže Barbara.

Marijo Hladilo ove je sezone našao svoj prvi posao kao pomoćni kuhar. Marijo i Barbara dio su turističke vojske koja svake sezone može računati na posao. Dobra vijest je da zapošljavanja rastu svake sezone.

Vezani članci Turisti u Dubrovniku Mali pomak do starog normalnog: U planu su koncerti s publikom, a i podaci o broju turista u Hrvatskoj bude optimizam Koronavirus u Grčkoj Grčka zbog početka turističke sezone popušta epidemiološke mjere

Poslodavcima peru gaće, rade prekovremeno, trpe grozne šefove...

'Ono što posebno veseli je ova brojka od 30 tisuća novo zaposlenih, gdje gotovo 30 posto tog povećanja novozaposlenih je na neodređeno vrijeme', ističe Darko Lorencin, ministar turizma.

U turizmu se najviše zapošljava u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sobarice tako mogu računati na prosječnu plaću od 3.000 kuna, konobari na 3.500 kune, ali i na velike napojnice, dok su najbolje plaćeni kuhari, prosječno 6.000 kuna.

Iz sezone u sezonu bilježe se povećanja dolazaka i noćenja, a to bi uskoro mogla pratiti i nova zapošljavanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook