Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnji dan prije 14 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su Zagreb raketnim sustavom 'Orkan' s kasetnim punjenjem kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji 'Bljesak' u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo šestero ljudi.


Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji 'Bljesak', što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić. U napadu koji je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995., poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10 sati i 23 minute, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima ispaljeno iz raketnog sustava 'Orkan' na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je zbog ratnog zločina osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Neeksplodirani zvončići ubili policajca

Projektili su 3. svibnja pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Osobito su opasni poslije bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo. U spomen na taj dan, glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.