Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poruka financijskom tržištu'

Vlada: Od domaćih banaka kredit od 750 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je odlučila da će se država kod sindikata domaćih banaka zadužiti za 750 milijuna eura, a taj će se kredit upotrijebiti za refinanciranje obveza koje stižu na naplatu u prva tri mjeseca ove godine.

Ministar financija Ivan Šuker ističe kako se u pregovorima s bankama uspjela dogovoriti izrazito povoljna kamatna stopa u sadašnjim uvjetima od 6,9 posto. 'Ovo je i jasna poruka domaćem i međunarodnom financijskom tržištu da Hrvatska može financirati svoje obveze, što potvrđuje i kamatna stopa', kazao je Šuker. Ističe i kako se dogovorenim kreditom ne povećava javni dug Hrvatske i ta će se sredstva upotrijebiti za otplatu euroobveznica iz 2002. godine u iznosu 500 milijuna eura, a 250 milijuna eura za otplatu obveznica izdanih 2001. i 2003. i kamata.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Slika nije dostupna Za vraćanje kredita Vlada se kod banaka zadužuje za pola milijarde eura

Šuker je naglasio i kako je dogovoreni kredit rezultat koordinirane i dobre politike fiskalne i monetarne vlasti te podsjetio da je Hrvatska narodna banka (HNB) smanjila stopu minimalne pokrivenosti deviznih obveza banaka likvidnim deviznim potraživanjima sa 28,5 na 25 posto, čime je bankama oslobođeno 840 milijuna eura. Ministar financija odbacio je u dijelu javnosti iznijete prigovore da Vlada zaduženjem kod banaka uzima novac hrvatskom gospodarstvu. 'To naprosto nije istina', kazao je.

Šuker je odgovorio i onima koji iznose razne crne prognoze. 'Nitko u Vladi nije negirao ni financijsku, ni gospodarsku krizu, ali imamo mjere kojima ćemo reagirati', kazao je najavljujući da će država u travnju izići na međunarodno financijsko tržište i tako financirati ovogodišnji deficit proračuna. Također je onima koji vole davati prognoze i prijedloge za prevladavanje krize, pri čemu je spomenuo primjerice prijedloge SDP-a teške 15 milijardi kuna, predložio da za takvo što predlože i sam proračun i pokažu ga građanima. Premijer Ivo Sanader osvrnuo se na pitanje kamata, napominjući kako smatra da nema potrebe podizati kamate na nove stambene kredite. Što će banke učiniti ne znamo, ovisi o njima, ali u Vladi mislimo da uza to nema potrebe, kazao je Sanader napominjući da Vlada ima pravo na svoje mišljenje.

Vlada je danas odlučila i o zatvaranju garancijskog pologa, odnosno zatvaranju garantnog fonda koje je još 1999. tadašnja Vlada dogovorila s HBOR-om, a sukladno programu za ozdravljenje poduzeća. Nakon 10 godina svi su ti krediti vraćeni i stvoreni su uvjeti za zatvaranje tog fonda, a HBOR će na osnovu toga u državni proračun uplatiti 1,26 milijuna kuna, objasnio je ministar financija. U saborsku je proceduru Vlada danas uputila konačni prijedlog zakona o strukovnom obrazovanju, kao i četiri zakonska prijedloga o potvrđivanju sporazuma o financiranju između Vlade i Komisije Europskih zajednica o programima prekogranične suradnje u okviru IPA za 2007.

Riječ je o programima prekogranične suradnje s Crnom Gorom, Srbijom, BiH i programima suradnje u okviru fonda za regionalni razvoj 'Jugoistočna Europa' i Mediteran, a njihova je ukupna vrijednost u tri godine oko osam milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene