Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S obzirom na trenutnu energetsku situaciju, svjetsku financijsku krizu i strateški cilj Vlade je da se postigne energetska neovisnost Hrvatske, u pregovorima s mađarskim MOL-om Vlada će inzistirati na izdvajanju plinskog poslovanja Ine, dok će se odluka o prodaji ili zamjeni državnih dionica Ine s MOL-om odgoditi do daljnjeg, izjavio je premijer Ivo Sanader.


Sanader je podsjetio da Zakon o privatizaciji Ine određuje da se u trenutku kada udio države u vlasništvu Ine padne ispod 50 posto mora mijenjati dionički ugovor, kao i da udio države do ulaska Hrvatske u EU ne smije pasti ispod 25 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Mađari za 7 dana Zagrebu daju odgovor - prodajemo ili ostajemo u INI Slika nije dostupna Vrdoljak: Treći krug pregovora s MOL-om u sljedećih 10 dana

Kako je državni udio u Ini sada manji od 50 posto, nužno je mijenjanje dioničkog ugovora, o čemu su pregovori s MOL-om započeli, rekao je Sanader.

Pozvao je potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca da za narednu sjednicu Vlade pripremi procjenu odluke o tome da se prilikom izmjene tog ugovora nastave pregovori s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine.

Uz izdvajanje plinskog biznisa, kazao je Polančec, hrvatska strana u pregovorima traži i dodatnih pet godina u kojima će MOL pri bilo kojoj odluci vezanoj uz dionice Ine morati konzultirati i hrvatsku stranu, zatim pravo na prvokup Ininih dionica ako ih MOL odluči prodati te pravo na reotkup dionica Ine ako dođe do preuzimanja MOL-a.

Kada se nađu rješenja za ta pitanja, donijet će se i odluka o dionicama Ine u državnom vlasništvu, rekao je Polančec ističući da su pregovori s MOL-om u završnoj fazi te da bi do iduće sjednice Vlade trebali biti poznati rezultati.

Premijer Sanader je pritom istaknuo da ova odluka nije usmjerena protiv MOL-a, koji se pokazao kao dobar strateški partner Ini te da se njome ne prejudicira konačna odluka o državnim dionicama.

Potpredsjednik Polančec i danas je, vezano za plinski dio poslovanja Ine, podsjetio da prosječna cijena po kojoj Ina prodaje plin na hrvatskom tržištu iznosi oko 1,22 kune po metru prostornom, dok 40 posto plina koji se uvozi iz Rusije Ina plaća 2,27 kune po kubiku.

Prema direktivama EU ta razlika ne bi smjela postojati i imamo kratko razdoblje u kojem se to treba uskladiti, podsjetio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju