Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) na današnjoj je konferenciji za novinare poručila kako i nakon intervencije Povjerenstva za cijene još uvijek ima mjesta za daljnje snižavanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.


Sindikalci su izračunali kako je cijena proizvodnje kilograma brašna s dobiti 2,15 kuna, pa se pitaju gdje je nestala razlika do četiri, odnosno pet i pol kuna koliko ono stoji u trgovini.

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader: Kruh i mlijeko jeftiniji, cijene struje i plina do ljeta neće rasti Slika nije dostupna SSSH traži vraćanje cijena kruha, mlijeka i ulja

Slično je i sa cijenom kruha, čija proizvodnja stoji 3,07 kuna a prodajna cijena u trgovinama iznosi sedam kuna, ili sa suncokretovim uljem, čija litra stoji osam kuna, a prodaje se po 14 kuna.

Ako je prosječna otkupna cijena mlijeka dvije kune po litri, gdje nestaje razlika do 5,99 kuna koliko stoji litra trajnog mlijeka, pitaju se sindikalci.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš pozvao je proizvođače i trgovce da razmisle o smanjivanju cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, a banke na snižavanje kamata na kredite.

Uvjeti koje banke u stranom vlasništvu traže od nas nisu ni približno slični onima koje traže od klijenata u svojim matičnim zemljama, ustvrdio je Jakuš dodajući kako u Hrvatskoj postoje još dvije banke koje kontrolira država, pa one ne bi smjele samostalno donositi odluke o povećanju kamata.

Osvrćući se na najave ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića o mogućem uvođenju novog "nameta" na plaće od jedan posto, Jakuš je poručio Vladi da najprije razmisli kako da naplati doprinose kod poslodavaca koji ih ne plaćaju.

Na poruku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da sindikati prihvate smanjenje povećanja plaća sa šest na tri posto, pa će i on smanjiti komunalne naknade, Jakuš je odgovorio da neka Bandić prvo izjednači startne osnovice plaća u Holdingu i gradskoj upravi.

Osnovica u Holdingu je 2.773 kune, a u gradskoj upravi 3.050 kuna.