Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

URSH traži daljnje snižavanje cijena prehrambenih proizvoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) na današnjoj je konferenciji za novinare poručila kako i nakon intervencije Povjerenstva za cijene još uvijek ima mjesta za daljnje snižavanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Sindikalci su izračunali kako je cijena proizvodnje kilograma brašna s dobiti 2,15 kuna, pa se pitaju gdje je nestala razlika do četiri, odnosno pet i pol kuna koliko ono stoji u trgovini.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Domaćeg sira i mlijeka sve manje - 4 Rastu cijene Skuplje je i domaće mlijeko, sir, vrhnje... Proizvođači poručuju: "Cijena mlijeka bi danas trebala biti minimalno pet kuna"

Slično je i sa cijenom kruha, čija proizvodnja stoji 3,07 kuna a prodajna cijena u trgovinama iznosi sedam kuna, ili sa suncokretovim uljem, čija litra stoji osam kuna, a prodaje se po 14 kuna.

Ako je prosječna otkupna cijena mlijeka dvije kune po litri, gdje nestaje razlika do 5,99 kuna koliko stoji litra trajnog mlijeka, pitaju se sindikalci.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš pozvao je proizvođače i trgovce da razmisle o smanjivanju cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, a banke na snižavanje kamata na kredite.

Uvjeti koje banke u stranom vlasništvu traže od nas nisu ni približno slični onima koje traže od klijenata u svojim matičnim zemljama, ustvrdio je Jakuš dodajući kako u Hrvatskoj postoje još dvije banke koje kontrolira država, pa one ne bi smjele samostalno donositi odluke o povećanju kamata.

Osvrćući se na najave ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića o mogućem uvođenju novog "nameta" na plaće od jedan posto, Jakuš je poručio Vladi da najprije razmisli kako da naplati doprinose kod poslodavaca koji ih ne plaćaju.

Na poruku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da sindikati prihvate smanjenje povećanja plaća sa šest na tri posto, pa će i on smanjiti komunalne naknade, Jakuš je odgovorio da neka Bandić prvo izjednači startne osnovice plaća u Holdingu i gradskoj upravi.

Osnovica u Holdingu je 2.773 kune, a u gradskoj upravi 3.050 kuna.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene