Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponuda stanova velika, ali nigdje kupaca

Umjesto sniženja reklamni trikovi: Kada će stanovi uistinu pojeftiniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaja stanova u Hrvatskoj na najnižoj je točki u posljednjih deset godina. Kriza se ne odnosi samo na kamene kuće uz more i skupe vile. Ni najobičniji stanovi više nemaju kupca. Investitori, osobito oni s viškom novca ne odustaju od ekstra zarade, a agencije za promet nekretninama na sve moguće načine nude prodaju.

Deseci tisuća neprodanih stanova i dalje čekaju vlasnike. Država umjesto da pomogne svojim mjerama zasad samo pogoduje bankama i građevinarima. Profesor Gojko Bežovan kaže da je skandalozna odluka Vlade da subvencionira dio kamata za kupnju nekretnina. Time se dodvorava stranim bankama i moćnim novčarskim krugovima, a ne pomaže svojim građanima.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

U Hrvatskoj stanove kupuju ljudi koji reinvestiraju svoju dobit i ušteđevinu. Stanove ne kupuju za stanovanje nego ih tretiraju kao odličnu investiciju. Rezultat toga je petnaest tisuća praznih stanova u novogradnji i izgradnji. 'Zagovaram da bi kod nas banke uz pomoć velikih gradova i države trebale nastaviti investiranje, ali ovaj put u gradnju javno najamnih i socijalnih stanova.Tu ne bi bili tako masni profiti kakvi su bili niti će se oni tako sporo ponoviti', smatra profesor Bežovan.

Psihoza straha stvorena u javnosti pokolebala je mnoge koji su željeli riješiti stambeni problem. Stručnjaci se slažu da je nezahvalno prognozirati daljnji trend cijena. Puno je u Hrvatskoj investitora koji su kroz građenje uz malo ulaganje zaradili enorman novac. Zbog toga će i dalje čekati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene