Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prodaja stanova u Hrvatskoj na najnižoj je točki u posljednjih deset godina. Kriza se ne odnosi samo na kamene kuće uz more i skupe vile. Ni najobičniji stanovi više nemaju kupca. Investitori, osobito oni s viškom novca ne odustaju od ekstra zarade, a agencije za promet nekretninama na sve moguće načine nude prodaju.


Deseci tisuća neprodanih stanova i dalje čekaju vlasnike. Država umjesto da pomogne svojim mjerama zasad samo pogoduje bankama i građevinarima. Profesor Gojko Bežovan kaže da je skandalozna odluka Vlade da subvencionira dio kamata za kupnju nekretnina. Time se dodvorava stranim bankama i moćnim novčarskim krugovima, a ne pomaže svojim građanima.

Vezani članci APN: Počele prijave za subvencionirane kredite - 4 Počele prijave: U samo sat i pol APN zaprimio 600 zahtjeva za subvencioniranje kredita Malverzacije sa stanovima - 1 Provjereno donosi nevjerojatnu priču: Nelegalno im prodali stanove u stečaju, pa obitelji sada čekaju deložaciju iz nekretnina koje su - platili

U Hrvatskoj stanove kupuju ljudi koji reinvestiraju svoju dobit i ušteđevinu. Stanove ne kupuju za stanovanje nego ih tretiraju kao odličnu investiciju. Rezultat toga je petnaest tisuća praznih stanova u novogradnji i izgradnji. 'Zagovaram da bi kod nas banke uz pomoć velikih gradova i države trebale nastaviti investiranje, ali ovaj put u gradnju javno najamnih i socijalnih stanova.Tu ne bi bili tako masni profiti kakvi su bili niti će se oni tako sporo ponoviti', smatra profesor Bežovan.

Psihoza straha stvorena u javnosti pokolebala je mnoge koji su željeli riješiti stambeni problem. Stručnjaci se slažu da je nezahvalno prognozirati daljnji trend cijena. Puno je u Hrvatskoj investitora koji su kroz građenje uz malo ulaganje zaradili enorman novac. Zbog toga će i dalje čekati.