Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog spore birokracije i brojnih prepreka, u hrvatskom je poduzetništvu samo - 3 posto mladih. Dok Europska Unija nudi natječaje za projekte, mnogi se na njih, iako imaju dobru ideju, niti ne prijave zbog straha od propasti.


Skoro godinu dana Marko surfa poduzetničkim vodama. Otvorio je tvrtku i pokrenuo aplikaciju za turističke iznajmljivače. 'Mogu reći da smo postali prilično zapaženi, ne samo na domaćem tržištu, nego i na inozemnom tržištu. Polako rastemo', kaže Marko Mišulić.

Vezani članci Nacionalni krizni stožer Stožer objavio da od jutros imamo 35 novooboljelih, ukupno 586, Beroš pozvao: "Ne stigmatizirajte zaražene" Zaštitna maska, ilustracija Vlada nabavlja zaštitnu opremu: ''S Kinezima ćemo diplomatski dogovarati dostavu''

Rast bi možda bio i veći da nije administrativnih prepreka, koje su usporile i Sven. Kada je pokretala obrt za poslovno savjetovanje, doživjela je cijelu zbrku. 'Nažalost, ne dobiješ uvijek iste informacije uopće ni o vrstama poticaja, tu su bile najraznovrsnije informacije. Znači, čeka se novi zakon, pa možeš dobiti poticaj do određenog iznosa. Pa onda se promijeni. Pa se spusti', objašnjava Sven Špehar, poduzetnica.

Za mlade željne uspjeha - nepovoljno. 'Od 100 poduzetničkih ideja, možda 5 uspije. I to u ovom okruženju, kako je hrvatsko, uspije 5 onih stvarno koji imaju u sebi urođenu tu sposobnost poduzetništva', smatra Mateo Ivanac, potpredsjednik Udruge Mladi poduzetnik Hrvatska.

Odlično zvuči - Hrvatskoj 80 milijardi kuna za izlazak iz krize

Većina odustane i od europskih natječaja za poduzetnike. 'Veliki je strah. Analize pokazuju da 80% ispitanika je reklo da ne želi ići u samozapošljavanje. Znači, jako se boje poduzetništva', smatra Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu.

Za mnoge je to pitanje - otići ili ostati u Hrvatskoj. Zato uspijevaju samo - najuporniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook