Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birokracija i prepreke

Oni strahuju - možda ih je zato samo tri posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog spore birokracije i brojnih prepreka, u hrvatskom je poduzetništvu samo - 3 posto mladih. Dok Europska Unija nudi natječaje za projekte, mnogi se na njih, iako imaju dobru ideju, niti ne prijave zbog straha od propasti.

Skoro godinu dana Marko surfa poduzetničkim vodama. Otvorio je tvrtku i pokrenuo aplikaciju za turističke iznajmljivače. 'Mogu reći da smo postali prilično zapaženi, ne samo na domaćem tržištu, nego i na inozemnom tržištu. Polako rastemo', kaže Marko Mišulić.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Rast bi možda bio i veći da nije administrativnih prepreka, koje su usporile i Sven. Kada je pokretala obrt za poslovno savjetovanje, doživjela je cijelu zbrku. 'Nažalost, ne dobiješ uvijek iste informacije uopće ni o vrstama poticaja, tu su bile najraznovrsnije informacije. Znači, čeka se novi zakon, pa možeš dobiti poticaj do određenog iznosa. Pa onda se promijeni. Pa se spusti', objašnjava Sven Špehar, poduzetnica.

Za mlade željne uspjeha - nepovoljno. 'Od 100 poduzetničkih ideja, možda 5 uspije. I to u ovom okruženju, kako je hrvatsko, uspije 5 onih stvarno koji imaju u sebi urođenu tu sposobnost poduzetništva', smatra Mateo Ivanac, potpredsjednik Udruge Mladi poduzetnik Hrvatska.

Odlično zvuči - Hrvatskoj 80 milijardi kuna za izlazak iz krize

Većina odustane i od europskih natječaja za poduzetnike. 'Veliki je strah. Analize pokazuju da 80% ispitanika je reklo da ne želi ići u samozapošljavanje. Znači, jako se boje poduzetništva', smatra Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu.

Za mnoge je to pitanje - otići ili ostati u Hrvatskoj. Zato uspijevaju samo - najuporniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene