Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje kupiti zlatne poluge

Treba li u doba krize ulagati u zlato?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li kako se u Hrvatskoj može ulagati u zlato? Ne znate? Teško da postoji siguran oblik ulaganja, no postaje sve zanimljivije zlato, čija je unca dosegla razinu od nevjerojatnih 1000 dolara.

'Ljudi u današnje vrijeme kad su izgubili povjerenje u dionice, vrijednosnice, potvrde - žele imati zlato jer je zlato vrijednost po sebi. Oni imaju taj žuti metal u ruci i kad bude 'stani - pani', kad se traži da ste likvidni, da svoj imetak koliko-toliko zaštitite, to je ipak u ovakvim situacijama zlato', kaže Ivan Lovrinović, ekonomski stručnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Fortrade - zlato - 1 FORTRADE Cijena zlata oborila novi rekord! Naučite kako možete trgovati cijenom zlata iz svoje kuće

No kada jednom odlučite uložiti u zlato, gdje ga i kako možete kupiti i o kakvom se zapravo zlatu radi. Može li se zaraditi od zlatnika ili zlatnih medaljona? U zlatarnicama su šturi s informacijama, jer ako uložite samo 1000 eura u zlatnike, koji se mogu između ostalog kupiti i u Hrvatskom novčarskom zavodu, u startu ste u minusu. Naime, zlatnike ste kupili po većoj cijeni od one koju biste inače dali za uncu zlata, a na kraju ga možete prodati isključivo kao lom zlata.

No u zlato se može ulagati i putem brokera. Odnosno mogu se kupiti dionice fonda čiji je temeljni kapital - zlato.

'Klijent položi novac i za određeni iznos novca odnosno iznos koji položi kaže koliko želi kupiti određenih dionica . Vrijednosni papiri su pohranjeni kod banke skrbnika, i zapravo klijent nema certifikat ili potvrdu o vlasništvu nad dionicama, ali to se u svakom slučaju može provjeriti preko našeg zajedničkog računa kod banke skrbnika', objašnjava Vilim Klemen iz brokerske kuće Momentum.

Naravno i vrijednost zlata, kao i bilo koje druge imovine može i rati i padati, ali u posljednje tri godine ipak bilježi jedan stabilan trend rasta i cijena mu se uglavnom kreće u jednom uskom okviru od 800 do 1000 dolara za uncu.

No jedino što vam u tom trenutku može predstavljati problem je upravo nedostatak potvrde da ste vi to zlato zaista u kupili - samo broj kupljenih dionica u nekoj banci u inozemstvu. U tom se trenutku možda zapitate nije li bolje kupiti poluge, pa ih pohraniti u trezor. No to je u Hrvatskoj neizvedivo.

Naime, zbog zakona koji zlatne poluge(investicijsko zlato) tretira jednako kao nakit (luksuz) otvaranje specijalizirane trgovine, u kojoj možete kupiti zlatne poluge, pretvara se u prilično skup posao, kod kojeg državi plaćate čak 57 posto poreza. Najbliže mjesto gdje možete kupiti investicijsko zlato, dakle zlatne poluge, je susjedna Slovenija, no nećete pogriješiti ni ako odete u Austriju.

Dakle, ulaganje u zlato svakako se isplati, pogotovo ako znate da se njegova cijena u posljednjih pet godina udvostručila. Rizik, naravno, uvijek postoji, no to je neizostavan dio bilo kojeg ulaganja. No, od zlata, bez obzira na to kako se odvijala situacija na tržištu, uvijek možete, u konačnici, napraviti dobar nakit.

Emisiju Novac možete pratiti nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene