Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjem sastanku radne skupine Ministarstva financija, sindikata i poslodavaca, koja radi na prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći, svi su se usuglasili kako bi prijedlog da cijeli iznos minimalne plaće bude neoporeziv stajao državu tri milijarde kuna, rekao je ministar financija Ivan Šuker.


Svi članovi radne skupine suglasili su se na temelju financijskih izračuna da bi prijedlog sindikata i poslodavaca o neoporezivom cijelom iznosu minimalne plaće državu stajao tri milijarde kuna, a za taj bi iznos bili zakinuti proračuni lokalnih zajednica, budući da taj prihod iz osobnog dohotka ostaje njima, kazao je Šuker nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Vezani članci Kopanje po kontejneru, ilustracija Može li se živjeti od minimalne plaće? "Političari su nas pustili k'o čobanin ovce na pašu. Pa se snalazite" Novčanik (Foto: Getty Images) Provjerite koliko ste bogatiji ili siromašniji od drugih hrvatskih građana

Sindikati će modificirati svoj prijedlog te se pokušati dogovoriti s poslodavcima, a potom idućeg ponedjeljka održati još jedan sastanak sa Šukerom, izjavio je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikatima je bitno što je ministar financija na sastanku potvrdio da to neće pomaknuti krajnji rok od 15. svibnja, do kada prijedlog Zakona o minimalnoj plaći treba biti upućen u saborsku proceduru, ističe Sever.

Sindikati ostaju pri prijedlogu da se minimalna plaća ove godine poveća na iznos od 41 posto prosječne plaće, te do 2011. postupno poraste na 50 posto prosječne plaće.

S druge strane, poslodavci smatraju da minimalac treba ove godine iznositi 35 posto prosječne plaće, a za svaku iduću godinu treba ga dogovarati na razini socijalnih partnera.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević kaže pak da će sindikalci još jednom napraviti svoj izračun jer oni nemaju podatke koje je naveo Šuker.

Ministar financija kaže da sada već 300.000 radnika ne plaća porez, ali mi to ne znamo pa moramo vidjeti otkuda mu taj broj, napomenula je Knežević.

Ako je točno da bi se izgubilo tri milijarde kuna odustat ćemo od zahtjeva za neoporezivim cijelim iznosom minimalca, te umjesto toga tražiti da se neoporezivi dio plaće s 1600 kuna poveća na 1900 kuna ili 2000 kuna, rekla je Knežević.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju