Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profit i za građane i za gospodarstvo

Stručnjaci poručuju: Ulazak u EU otvara velike mogućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok neki građani još uvijek sumnjaju u koristi ulaska u EU, stručnjaci nemaju dvojbi. Poručuju - ulazak u Uniju otvara velike mogućnosti za građane, a i za gospodarstvo. Ono što je potpuno sigurno je da će krediti biti znatno povoljniji.

Ljeto 2013. donosi promjenu. Hrvatska će postati dio velikog sustava koji funkcionira, a rizik posuđivanja novca zato će se smanjiti. S njim napokon i kamate na kredite i za građene i za gospodarstvo. 'Definitivno bi bilo potpuno logično zaključivati i očekivati da će doći do smanjenja kamatnih stopa naravno ne odmah i ne preko noći', kazao je dr. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Velimir Šonje - 2 mogu li banke pomoći građanima? Ekonomski analitičar: "Dok se ne pokrene gospodarstvo nema alkemije koja može riješiti ovu krizu"

No, još više od građana ljetu 2013. godine raduju se poduzetnici. Darko Pappo koji vodi veliku izvoznu tvrtku objašnjava da će se pristupanjem Uniji smanjiti rizik financijskih investitora što će i poduzetncima donijeti jeftinji novac za ulaganje i inovacije. 'Definitivno će sada rizik zaduženja naših banaka prema izvorima, a to trebalo rezultirati nižim kamatama i za gospodarstvo i za građanstvo'.

Također, ulaskom u Uniju prihvatit ćemo visoke norme koje se traže za proizvedenu robu. Zbog toga će kupci iz svijeta hrvatske proizvode smatrati kvalitenijim i povećati potražnju. Pristupanje Uniji zato bi trebalo znatno povećati izvoz. 'Definitivno će psihološki efekt isto tako biti prisutan, a i taj potencijal će se prepoznati od stranih ulagača, onih koji imaju novac, a koji žele negdje plasirati. Naći će hrvatsko tržište interesantnim za svoje poslovne poduhvate', smatra Pappo.

No, da bi ulagače uvjerila da je njihov novac ovdje siguran Hrvatska do ljeta 2013. mora nastaviti sa snažnim ekonomskim reformama. 'Apsolutno je nužno nastaviti tim putem, reformskim putem', kazao je prof. Brkić. 

Jer ljeto 2013. je blizu, a posla je još puno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene