Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako postoji u ovom trenutku onda je to srednja i jugoistočna Europa koja gospodarski raste brže od zapadne Europe, naglašeno je na 13. forumu zemalja srednje i jugoistočne Europe.


Forum je u Beču okupio visoke dužnosnike tih zemalja, predstavnike privatnog i financijskog sektora, austrijskih, europskih i svjetskih banaka te financijskih institucija
i korporacija. 

Vezani članci Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde Pacijenti na respiratoru u Italiji Crna brojka: Europa je u petak prešla milijun umrlih od koronavirusa

U 2008. godini predviđa se znatno usporavanje gospodarskog rasta na tržištima zemalja eurozone što će se odraziti i na zemlje srednje i jugoistočne Europe tako da će njihova tržišta, uglavnom izvozna, imati manji rast nego što je bilo u 2007. godini. 

Rast se u tim zemljama neće značajno smanjiti kao u zapadnoj Europi jer je domaća potražnja još jaka, rečeno je u raspravi.

U raspravi o utjecaju krize s hipotekarnim kreditima u Americi na financijska tržišta u državama srednje i jugoistočne Europe iznijeta je opća ocjena da izravnog utjecaja na financijska tržišta nije bilo, ali da se učinci osjećaju u tome što je promijenjen rizik i povećale su se kamatne stope.

Tradicionalni godišnji susret zapada i istoka Europe okupio je ove godine oko 1200 sudionika. 

Prema ocjeni zamjenika guvernera Narodne banke Hrvatske i zamjenika glavnog pregovarača Hrvatske i EU Borisa Vujčića, takvi skupovi su prigoda za predstavljanje države iz koje se
dolazi i za stjecanje informacija o najnovijim kretanjima na tržištima pojedinih zemalja.

Svaka država nastoji privući što više stranih ulaganja, rekao je
Vujčić, i dodao da su u Hrvatskoj prošle godine strana ulaganja iznosila 9,1 posto bruto domaćeg proizvoda, i da je većina stranih investicija bila usmjerena na mala i srednja poduzeća.

Vujčić je ocijenio skup korisnim te kazao da je to "tradicionalni
godišnji susret koji je najznačajniji za države srednje i jugoistočne Europe, da je to jedinstvena prigoda za razmjenu mišljenja, uspostavu novih kontakata o budućoj suradnji".

Organizator skupa je jedan od vodećih i najutjecajnijih londonskih financijskih časopisa "Euromoney".