Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niži rejting, veće kamate

Standard & Poor's ni o Hrvatskoj ne piše dobro...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreditna agencija Standard & Poor's, koja je srušila rejting najmoćnijoj državi svijeta, ni o Hrvatskoj ne piše dobro. Prema njihovoj tablici i naš bi se kreditni rejting u budućnosti mogao smanjiti.

Američki je kreditni rejting visok poput na primjer nebodera zbog čega su kamate prilikom zaduživanja u inozemstvu niske poput obične kuće. Sasvim je suprotna situacija s Hrvatskom čiji je kreditni rejting nizak, pa se zadužuje uz puno više kamate. Smanjivanjem rejtinga državi se povećaju kamate. A kad se povećaju državi ne piše se dobro ni gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Euro zabrinjavajuć trend Novo dno vrijednosti eura: Prvi puta u 20 godina vrijedi ravno jedan dolar, prognoze za ostatak godine sive Slika nije dostupna Slavko Kulić o krizi 'Iza svega je podjela na mali broj bogatih i velik siromašnih, a mi o problemu ne raspravljamo'

'Onda se naravno povećava i privredi i statnovništvu i svima skupa. Zato je vjerojatno da će ovo smanjenje kreditnog rejtinga povećati kamatne stope', smatra ekonomski stručnjak Mato Babić. Hrvatska je specifična, kaže Babić, jer nekoliko banaka drži cijelo tržište pa tu niti povećavanje kreditnog rejtinga ne donosi bitnije smanjivanje kamatnih stopa jer banke su u situaciji da mogu diktirati kako god hoće. Kredit od 100 kuna u inozemstvu Hrvatsku stoji manje nego Srbiju čiji je rejting lošiji. Sasvim je suprotna situacija sa Slovenijom koja kredit od 100 kuna plaća puno manje od nas.

Američki kolaps i nama bi pogoršao situaciju.'Mogla bi se povisiti cijena zaduživanja i uopće mogućnost zaduživanja hrvatske na inozemnom tržištu. Pa čak izravno utjecati na džepove građana. Povećati cijenu švicarskog franka i jena, uzrokovati pad investicija te pad kupovne moći na stranim tržištima', upozorava broker Centar Banke Goran Vorkapić.
A to bi značilo, kaže struka, i manje stranih turista na Jadranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene