Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina postaje treća zemlja po utjecaju

Skupina G20 dogovorila reformu MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 postigle su na sastanku u južnokorejskom gradu Gyeongjuu dogovor o reformi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojom bi brzo rastuća gospodarstva dobila veće ovlasti u upravljanju tom međunarodnom financijskom institucijom.

Prema sporazumu, europske zemlje odrekle bi se dva mjesta u 24-članom upravnom odboru u korist gospodarstava u razvoju poput Kine, koja će postati treća po utjecaju zemlja u MMF-u. Sporazum također rastućim gospodarstvima daje dodatnih više od šest posto glasačkih prava, javlja agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Slika nije dostupna Novi, pokušaj, novi promašaj VIDEO: Turčin šefa MMF-a gađao cipelom

Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozdravio je dogovor ocijenivši ga 'povijesnim'. 'Ovo je najveća reforma upravljanja ovom institucijom u povijesti', rekao je Strauss-Kahn.

MMF je međunarodna financijska institucija sa sjedištem u Washingtonu i okuplja 187 zemalja članica. Agencija dpa javila je, pozivajući se na izvore među pregovaračima, da reforma odražava premješanje globalnog gospodarskog utjecaja s tradicionalnih zapadnih gospodarskih sila na nova brzo rastuća gospodarstva poput Kine, Indije i Brazila.

Nema umjetnog održavanja tečaja domaće valute na niskoj razini

Reforme, o kojima se raspravlja godinama, stupit će na snagu tijekom 2011.

Ministri financija vodećih svjetskih gospodarstava također bi se na dvodnevnom sastanku koji je počeo jučer u Gyeongjuu trebali obvezati da u budućnosti neće nastojati umjetno održavati tečaj domaće valute na niskoj razini.

Time bi trebali pokazati da su spremni jasno se suprotstaviti globalnom ratu valuta kojega se svi pribojavaju.

SAD i Europska unija optužuju Kinu da umjetno zadržava juan na niskoj razini kako bi njezini izvoznici ostali konkurentni. Vlada u Pekingu tvrdi pak da je pretjerano popustljiva monetarna politika Washingtona neodgovorna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene