Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rekordne cijene benzina i dizela u SAD, prosvjed vozača kamiona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nafta na burzi u New Yorku - NYME, u ponedjeljak se približila nadomak rekordnih 120 dolara za barel, dok su prosječne cijene benzina i diesela na američkim crpkama jučer zabilježile novi rast, što je dovelo do prosvjeda vozača kamiona u Washingtonu.

Nafta je u trgovanju terminskim transakcijama na NYME tijekom dana dostigla cijenu o 119,93 dolara, da bi se trgovanje zaključilo na cijeni od 118,62 dolara.

Pročitajte i ovo Dizel Novi udarac Europi prijeti nestašica dizela: "U tom slučaju sve će stati. Bojim se da će biti ozbiljnih problema" Slika nije dostupna Nafta dostigla rekordnu cijenu od gotovo 130 dolara

Američki autoklub AAA, objavio je jučer da je prosječna cijene bezolovnog benzina na crpkama u SAD dostigla 3,60 dolara za galon (3,8 litara), ili 95 centi za litru - 4,4 kune, dok je prije godinu dana bila 3,5 kune.

Iako je ta cijena dvostruko manja od primjerice cijena benzina u EU, osobna vozila u SAD godišnje u prosjeku prijeđu 12.427 milja (19.999 km), ili oko 65 posto više od vozila u EU gdje je prosjek 7.829 milja (12.599 km). Uz izrazitu neekonomičnost vozila u SAD-u, pretežito terenaca, kamioneta (pick-up) i monovolumena s benzinskim motorima velike zapremine, sadašnja cijena benzina predstavlja veliko opterećenje za kućne proračune većine Amerikanaca.

Posljednjih tjedana pojavile su se web stranice koja savjetuju vozače gdje mogu nabaviti najjeftiniji benzin u svojoj okolici, a na crpkama s najnižim cijenama znaju se stvoriti dugi redovi. Američke TV mreže svakodnevno emitiraju 'stand up' izvješća s benzinskih crpki, s novim cijenama u pozadini reportera. Sve se više reklamiraju štedljivi, manji automobili i hibridna vozila, a cijena polovnih SUV vozila na aukcijama je pala za 15,4 posto.

Prosječna cijena diesel goriva iznosi 4,18 dolara za galon, ili 1,37 dolara više nego prije godinu dana.

Preračunato, litra diesela staje 5,1 kunu, dok je prije godinu dana stajala 4,4 kune.

Države u regiji srednjeg Atlantika imaju najskuplji diesel po 4,38 dolara za galon, a najeftiniji je u državama uz obalu Meksičkog zaljeva - 4,11 dolara, objavila je Uprava za energetske informacije (EIA).

Vozači kamiona iz područja uz granicu s Meksikom, odlaze preko granice po dvostruko jeftiniji diesel, izvješćuju američki mediji.

Vozači kamiona tegljača, jučer su, uz sirene, provezli desetine svojih vozila (bez prikolica) kroz središte Washingtona, do prosvjeda pred zgradom Kongresa na Capitol Hillu, gdje su tražili mjere za zaustavljanje rasta cijena goriva. Među ostalim su zatražili da se privremeno prekine kupnja nafte za strateške rezerve SAD, prestanu plaćati milijarde dolara subvencija naftnim kompanijama i zabrani izvoz američke nafte s Aljaske.

Punjenje rezervoara jednog kamiona tegljača košta 1.200 dolara, što vozačima odnosi glavninu zarade, žalili su se prosvjednici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene