Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Osječko-baranjske županije, 24 jedinica lokalne samouprave i osječkoga Poljoprivrednog fakulteta, potpisali su danas ugovore o provedbi projekta kontrole plodnosti tla na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.


Riječ je o nastavku projekta koji se provodi od 2003., a vrijednost ugovora je 942.000 kuna, pri čemu Županija i jedinice lokalne samouprave sudjeluju s 40, a krajnji korisnici s 20 posto. Jedan uzorak za analizu stoji 302 kune.

Vezani članci Rasjed u zemlji u Boku Palanječkom Temelji Ivanine kuće odvojili su se šokantnih 19 centimetara: "Geomehaničari su nam rekli da tlo više nije za graditi novu kuću" Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 8 U Mečenčanima 88 rupa u zemlji i dalje prijeti stanovnicima, a otvaraju se i nove, na drugim područjima

Župan Krešimir Bubalo kazao je kako je svrha tog projekta analizom tla dobiti preporuke za optimalnu gnojidbu poljoprivrednih kultura, kako bi se omogućila ekonomična proizvodnja, sa što manje onečišćenja poljoprivredne zemlje.

Dodao je kako je u proteklih nekoliko godina obavljena analiza 45.000 hektara tla, pri čemu je prikupljeno oko 15.000 uzoraka, a cilj je stvoriti bazu podataka, koja će poslužiti kao preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima u Županiji.

Dekan osječkoga Poljoprivrednoga fakulteta dr. Vlado Guberac kazao je kako Županija financira više znanstveno-istraživačkih projekata te ustanove, a da je pedološka analiza tla po tome projektu preduvjet isplative poljoprivredne proizvodnje.