Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gušenje gospodarstva

Poslodavac za svakog radnika državi plaća dvije trećine plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki porezi i doprinosi na plaće guše hrvatsko gospodarstvo. Poslodavac za svakog radnika državi mora platiti dvije trećine njegove plaće.

Tako visoka cijena rada, poručuju stručnjaci, odbija investitore, smanjuje izvoz, potiče rad na crno i utječe na veći broj nezaposlenih. Svaki od njegova 34 radnika za Sašu Cvjetovća je zbog doprinosa i poreza zapravo puno skuplji nego što pokazuje plaća.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Ilustracija novac rast od 6,1 posto U Hrvatskoj rastu prosječne plaće: Pogledajte gdje se najviše zarađuje

'Za radnika u Zagrebu koji ima cirka pet tisuća kuna plaću njegova bruto plaća mora biti oko 7 tisuća kuna, a firmu to sve skupa košta preko 8 tisuća kuna kad se zbroje svi doprinosi', ističe direktor tvrtke Insako Saša Cvetojević. Nakon Slovenije Hrvatska ima najveću bruto plaću u svom okruženju zbog čega je puno lakše poslovati u istočnim zemljama poput Srbije, Bugarske ili Rumunjske.

'Tamo su porezi daleko manji i gdje jednaku kvalitetu rada možete dobiti odnosno troškovi rada su puno manji. No, primjer Bugarske i Rumunjske gdje imate puno tih tehnoloških centara podrške za čitav svijet, recimo informatičke. U Hrvatskoj se to nikada nije dogodilo do sada iz jednostavna razloga jer je cijena inžinjera koji rade u takvim centrima podrške jednostavno prevelika', ističe glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Ekonomisti ističu da bi smanjivanje bruto plaće donijelo veću konkurentnost, veći izvoz, više investicija, veći broj zaposlenih i na kraju bolji standard građana.

'Da bi se to ostvarilo pod broj jedan mi moramo imati uravnotežen proračun, sprovesti jednu cjelokupnu poreznu reformu, odnosno uvesti nekakve nove poreze koji će omogućiti pravednije oporezivanje', smatra makroekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Rok za reforme bio je jučer ali zbog izbora to će biti teret slijedeće vlade, koja god bila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene