Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi cjenik

Cijene benzina jeftinije, doznajte za koliko!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi put u dva tjedna osjetno su pale cijene naftnih derivata. Najprodavaniji derivat prvi put u više od godinu dana jeftiniji je od 10 kuna.

Cijene naftnih derivata od ponoći će biti niže od 24 do 35 lipa po litri, pa će i cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera 95 po prvi put u nešto više od godinu dana pasti ispod 10 kuna, na 9,99 kuna po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 30. travnja do 13. svibnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo objavilo cjenik Osjetno poskupljuje gorivo, doznajte koje su nove cijene! Slika nije dostupna Cijene važe do 22. srpnja Novi cjenik goriva: Doznajte što poskupljuje, a što pojeftinjuje!

Po tim će podacima cijene motornih benzina od sutra biti niže za 24 do 27 lipa po litri, dok će nešto više, od 31 do 35 lipa po litri, pojeftiniti dizelska goriva.

>> Padaju cijene goriva!

Najprodavaniji motorni benzin eurosuper BS 95 od sutra će biti jeftiniji za 24 lipe po litri i najviša mu cijena može biti 9,99 kuna (do sada 10,23 kune). To je prvi put još od kraja siječnja prošle godine, točnije od 23. siječnja 2012. godine, da je cijena eurosupera 95 ispod 10 kuna po litri.

Motorni benzin eurosuper BS 98 pojeftinit će za 25 lipa, jer je njegovu najvišu cijenu Ministarstvo utvrdilo na 10,30 kuna (do sada 10,55 kuna). Cijena eurosupera BS 100 od sutra će biti niža za 27 lipa i iznosit će 10,50 kuna (do sada 10,77 kuna).

Nešto više nego motorni benzini od ponoći će pojeftiniti dizelska goriva, pa tako najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra može biti 9,23 kune, što je 31 lipu manje od dosadašnjih 9,54 kune.

S pojeftinjenjem za 32 lipe po litri cijena plavog dizela će, po prvi put od početka kolovoza prošle godine, pasti ispod 6 kuna, na 5,96 kuna (do sada 6,28 kuna). Za 35 lipa po litri od ponoći će pojeftiniti loživo ulje s oznakom euro čiju je najvišu cijenu Ministarstvo utvrdilo na 6,38 kuna (do sada 6,73 kune).

Ministarstvo je danas objavilo najviše cijene derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Prema Pravilniku, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto.

Temeljem Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene