Vinkovčanin Petar Šimić osvaja svjetska tržišta. Nekada dragovoljac Domovinskog rata, pušku je zamijenio proizvodnjom panela i postigao zavidne rezultate.


Petar Šimić je najveći proizvođač ukrasnih panela za ulazna vrata na ovom dijelu Europe. 'Inženjer sam finalne obrade drveta pa je normalno da je prvi posao bio vezan za drvo. Međutim, '99. godine se na sajmovima susrećem s PVC-om', kaže nam Petar.

Vezani članci Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kinezima Hrvatska nije jasna i evo što im nikako ne ide u glavu Medicinsko čudo u Zagrebu (Foto: dnevnik.hr) Maša je rođena tri mjeseca ranije s 450 grama, a danas je kao zdrava beba otpuštena kući

I taj je susret bio ključan za poslovni procvat. Rođenom Vinkovčaninu najveća je sreća što su uz njega sinovi. 'Mi zajedno funkcioniramo od kada smo bili djeca. Nama se nije teško prilagoditi na njegov režim. On nam dođe kao dobar tutor u svemu', kaže Petrov sin Alen.

DO SNA KROZ 'ŠUMU' SLOŽENIH POTPISA I POTICAJE 'Nije bilo lako, ali smogli smo snage i ispunjava se'

70 posto proizvoda izvezu i to čak u 27 zemalja. Kanadu su osvojili 'Z' projektom. ' počecima je bilo teško jer je to novi proizvod, jer tako nešto kod njih ne postoji. Kvalitetom i svim ostalim sistemima proizvoda mi smo probili na tržište', kaže nam drugi Petrov sin Mario.

Da bi bili spremni za tržište, pomažu im radnici. Tvrtka zapošljava 130 ljudi. ' Na godinu proizvedu više od 40 tisuća panela, pogreške se ne smiju potkrasti. Zapad traži kvalitetu, a nju mogu dobiti samo najmodernijom tehnologijom. Do sada je u strojeve uloženo oko 6 milijuna eura.

'Malo nam je bilo teško prilagoditi se zato što smo ipak učili na drugačijem sistemu. Ali sve se nauči', kaže voditelj proizvodnje Pavo Pejić.

Petar ima savjet za sve. 'Ako u poduzetništvo ulazite radi izazova budite sigurni da će vam novac doći kao posljedica onoga što radite', kaže Petar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook