Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretači gospodarstva

DO SNA KROZ 'ŠUMU' SLOŽENIH POTPISA I POTICAJE 'Nije bilo lako, ali smogli smo snage i ispunjava se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je počelo kao hobi za vlastite potrebe, no kada su skuhali svoje prvo domaće pivo, odlučili su zakuhati i novu poslovnu ideju. Iako im birokracija nije išla na ruku, jer propisi ne prave razliku između velikih i malih pivovara, dvojac iz Osijeka bio je uporan i u kratkom vremenu - uspio.

Još ljetos kuhanje domaćeg piva u podrumu bio je njihov hobi - samo nekoliko mjeseci kasnije osnovali su tvrtku i pokrenuli proizvodnju.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

'Ideju koju smo imali prije godinu dana kad se prvi put javila za otvaranje craft pivovare, do realizacije - da, san se ispunjava lagano', kaže nam Igor Ilić, suvlasnik pivovare.

U Poduzetničkom inkubatoru Bios, Igor i Danijel otvorili su prvu malu pivovaru u Osijeku i jednu od desetak sličnih u Hrvatskoj. Na putu su ih čekali razni poticaji, ali i šuma složenih propisa.

'Nije baš bio lagan, ali ideja je bila super, naravno, kroz priču prema svima našim prijateljima svi su nas podržali u tome i jednostavno smogli smo snage da krenemo', kaže drugi suvlasnik pivovare Danijel Božurić.

U Hrvatskoj je ove godine otvoreno više od 20 tisuća malih tvrtki, te gotovo 7000 obrta, no mnogi propadnu. Prema podacima Obrtničke komore, svaki se mjesec ugasi oko stotinu obrta. U poduzetničkim inkubatorima prvi su poslovni koraci sigurniji i lakši.

'Ono što nama Bios trenutno nudi je odlična infrastruktura, pomoć pri određenim stvarima koje nam trebaju kroz poslovanje', kaže Željko Prša, direktor informatičke tvrtke.

Željkova tvrtka bavi se izradom stranica za online trgovine, pretežito stranih kupaca. Posluje tri godine i sljedeće će biti spremna osamostaliti se.

Od 54 tvrtke koje su do sada izašle iz osječkog inkubatora, većina je opstala. 'One informacije koje mi imamo da je nekih 68 posto tih tvrtki nastavilo s poslovanjem', kaže direktor Biosa Jean-Pierre Maričić.

Na to računaju i dečki s početka priče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene