Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako se postaviti kao autoritet ,a ujedno i zadržati dobru radnu atmosferu? Ako niste znali i za to područje postoji škola. Iako bi rečenica 'idem na akademiju za upravljanje ljudskim resursima' nekima mogla zvučati pomalo smiješno, postoji više dokaza da tvrtke koje su dobre u upravljanju ljudskim potencijalima u konačnici imaju veći profit.


'Početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je zapravo krenula intenzivnija industrijalizacija, počeo se zapravo promatrati uopće značaj ljudskih resursa.Jednoj grupi radnica, koje su radile na traci, bilo mjereno kolika je optimalna količina osvjetljenja', ispričala je za emisiju Novac Tanja Prekodravac, specijalist za upravljanje ljudskim resursima iz tvrtke Selectio d.o.o.

Vezani članci Slika nije dostupna Žene su obrazovanije, ali s manje profesionalnih prilika i nižim plaćama Slika nije dostupna Audi Prologue s novim hibridnim pogonom i autonomnim upravljanjem

Naime, željelo se utvrditi što utječe na veću produktivnost radnika. I zaista, što je svjetlo bilo jače, produktivnost radnica bila je veća. Kako bi dokazali tezu, istraživači su idući dan smanjili osvjetljenje, očekujući da je to smanjiti radni učinak ali, na njihovo čuđenje, to se nije dogodilo. 'Ono što se iskristaliziralo jeste da je njima, u smislu povećanja rada, zapravo najviše značajno to da se netko bavio s njima', objasnila je Tanja.

Bitno je da se radnicima netko bavi

Drugim riječima, za produktivnost radnica glavnu je ulogu imala činjenica da poslodavac obraća pažnju na njih, a svjetlo, samo po sebi, bilo je sporedno. Iz toga se jasno vidi da upravljanje ljudskim resursima nije samo puka zapadnoeuropska fraza, nego poslovna komponenta, koja zahtjeva posebnu pažnju, pogotovo u moderno vrijeme.

Nije trebalo dugo čekati da upravljanje ljudskim resursima postane zanimanje. No, kako se radi o poslu koji zahtjeva veliku širinu znanja, škole za upravljanje ljudskim resursima u svijetu su postale sve brojnije. Kada je Hrvatska u pitanju, stvari su nešto drugačije. U nedostatku adekvatne škole, ovim zanimanjem kod nas se, u pravilu, bave psiholozi.

Otvorena kod nas prva Akademija

Tvrtka Selectio je, pod pokroviteljstvom internetske poslovne stranice, Moj posao, u Zagrebu otvorila prvu Akademiju za upravljanje ljudskim resursima. 'Naš program je višemjesečni program od osam modula. Prvi modul kreće sredinom svibnja, trenutno imamo u planu dvije grupe polaznika. Grupa je još neko vrijeme otvorena, interes je dosta dobar', rekla je Tanja Prekodravac.

Ispostavilo se da se osim manegera ovim zanimanjem žele baviti i pojedinci koji nemaju slično radno iskustvo. To ne čudi jer, poslovni portali nude sve veći broj oglasa u kojima poslodavci traže upravo djelatnike za upravljanje ljudskim resursima. Još jedan dokaz da se poslovna edukacija uvijek isplati.

Emisiju Novac možete pogledati u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju