Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnos žena i muškaraca

Žene su obrazovanije, ali s manje profesionalnih prilika i nižim plaćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem svijeta 8. ožujka obilježava se Dan žena kada se slave postignuća pripadnica ljepšeg spola.

Diljem svijeta u nedjelju se obilježava Dan žena. Više od jednog stoljeća, na osmi ožujka slave se postignuća pripadnica ljepšeg spola. Napredak je značajan, ali mnogi će reći, još uvijek nedovoljan. Čak i u Europskoj uniji. A gdje je tu Hrvatska?

Žene su obrazovanije, ali s manje profesionalnih prilika i nižim plaćama

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Istraživanje Eurostata pokazuje kako u Europskoj uniji na 100 muškaraca diplomira 121 žena, dakle 21 više. U Poljskoj na 100 muškaraca diplomira 149, a u Grčkoj 96 žena. Hrvatska je u sredini, ali iznad europskog prosjeka. Kod nas na stotinu muškaraca diplomira 130 žena.

Najviše Europljanki uči za učiteljice, odgojiteljice, liječnice i medicinske sestre. Najmanje je inženjerki.

I nogometaši mogu biti romantični!

Jednom kada izađu na tržište rada, gdje god da se u Europi zaposlile, imat će manju plaću od svojih muških kolega. Žene u Europskoj uniji u prosjeku imaju 16 posto manje plaće. Najbolja situacija je u Sloveniji, gdje je razlika u plaćama oko tri posto. Znači, ako muškarac ima plaću od 100 kuna, žena će imati 97.

I Hrvatska je u gornjem dijelu ove ljestvice. Žene kod nas imaju oko sedam posto manju plaću. Najlošiji je omjer u Estoniji, gdje muškarci imaju gotovo 30 posto veće plaće.

Situacija je neravnopravna i kada govorimo o upravljačkim radnim mjestima. Svaka dva od tri europska menadžera su - muškarci. Najmanje je menadžerica u Luksemburgu, svega 16 posto.

Situacija je potpuno obrnuta kada je riječ o javnim službama, trgovini i uslužnim djelatnostima. U ovim sektorima, čak dvije trećine zaposlenika su žene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene