Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad Osijek odlučio

Od iduće godine umirovljenicima uskrsnica i božićnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član osječkog Gradskog poglavarstva Ivan Jakobljević izjavio je danas kako je nedavno započeta isplata božićnice osječkim umirovljenicima, s primanjima do 2.000 kuna, do sada 70 posto realizirana, a da će se iduće godine, u gradskom proračunu osigurati sredstva za isplatu božićnice i uskrsnice umirovljenicma.

Na konferenciji za novinare Jakobljević je kazao kako je riječ o projektu HSU-a, još iz 2005. godine, kada je stranka bila u oporbi, a realiziran je, nakon što je HSU-u, za ovaj projekt dobila potporu drugih stranaka, s kojima je, nakon posljednjih izbora, formirala gradsku vlast. 

Pročitajte i ovo Umirovljenici - 1 13. mirovina Negdje ništa, a u nekim gradovima čak 600 eura: Umirovljenici čekaju božićnicu, pogledajte koliko dijele pojedini gradovi Ilustracija javlja HZMO Dobra vijest za dio umirovljenika! Ubrzo na račune sjeda i do 160 eura

>> 'Božićnica umirovljenicima dogovorena sporazumom'

Ustvrdio je kako su se tijekom isplate pojavili i određeni problemi, poput neažuriranih evidencija u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, zbog čega određeni broj umirovljenika nije na popisu, a nekim osobama, koje su u međuvremenu preminule, HZMO i dalje isplaćuje mirovinu. Dodao je kako su neki umirovljenici promijenili adresu prebivališta, ali nisu prijavili promjenu, pa to također otežava isplatu.

Istaknuo je kako je HSU, u prijedlog gradskoga proračuna za iduću godinu, ugradio projekt isplate božićnica i uskrsnica osječkim umirovljenicima, za što bi se iz proračuna trebalo isplatiti oko 7 milijuna kuna.

Na novinarski upit hoće li i iduće godine novčani limit za isplatu ovakvih potpore biti 2.000 kuna Jakobljević je odgovorio 'kako se razmatra nekoliko modela isplate te da se želi obuhvatiti što više umirovljenika, a da bi se onda limit morao povećati, možda na 2.500 kuna'.

Dodao je kako bi se, u tome slučaju, primijenio obrnuto proporcionalni oblik isplate, u kojemu bi umirovljenici s manjim mirovinama, dobili veću potporu, a da se taj model počinje prilagođavati već za najavljenu isplatu uskrsnica.

Jakobljević je podsjetio kako je sadašnjim projektom isplate božićnica obuhvaćeno 11.888 umirovljenika, od oko 30.000, koliko ih ima prebivalište na području grada Osijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene