Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član osječkog Gradskog poglavarstva Ivan Jakobljević izjavio je danas kako je nedavno započeta isplata božićnice osječkim umirovljenicima, s primanjima do 2.000 kuna, do sada 70 posto realizirana, a da će se iduće godine, u gradskom proračunu osigurati sredstva za isplatu božićnice i uskrsnice umirovljenicma.


Na konferenciji za novinare Jakobljević je kazao kako je riječ o projektu HSU-a, još iz 2005. godine, kada je stranka bila u oporbi, a realiziran je, nakon što je HSU-u, za ovaj projekt dobila potporu drugih stranaka, s kojima je, nakon posljednjih izbora, formirala gradsku vlast. 

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija Bračni par pobjegao iz doma umirovljenika koristeći Morseovu abecedu, muž upamtio kod elektroničke tipkovnice Ilustracija (Foto: Gettyimages) Za uskrsnice sisačkim umirovljenicima i nezaposlenima 2,4 milijuna kuna

>> 'Božićnica umirovljenicima dogovorena sporazumom'

Ustvrdio je kako su se tijekom isplate pojavili i određeni problemi, poput neažuriranih evidencija u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, zbog čega određeni broj umirovljenika nije na popisu, a nekim osobama, koje su u međuvremenu preminule, HZMO i dalje isplaćuje mirovinu. Dodao je kako su neki umirovljenici promijenili adresu prebivališta, ali nisu prijavili promjenu, pa to također otežava isplatu.

Istaknuo je kako je HSU, u prijedlog gradskoga proračuna za iduću godinu, ugradio projekt isplate božićnica i uskrsnica osječkim umirovljenicima, za što bi se iz proračuna trebalo isplatiti oko 7 milijuna kuna.

Na novinarski upit hoće li i iduće godine novčani limit za isplatu ovakvih potpore biti 2.000 kuna Jakobljević je odgovorio 'kako se razmatra nekoliko modela isplate te da se želi obuhvatiti što više umirovljenika, a da bi se onda limit morao povećati, možda na 2.500 kuna'.

Dodao je kako bi se, u tome slučaju, primijenio obrnuto proporcionalni oblik isplate, u kojemu bi umirovljenici s manjim mirovinama, dobili veću potporu, a da se taj model počinje prilagođavati već za najavljenu isplatu uskrsnica.

Jakobljević je podsjetio kako je sadašnjim projektom isplate božićnica obuhvaćeno 11.888 umirovljenika, od oko 30.000, koliko ih ima prebivalište na području grada Osijeka.