Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis prijedloga

Objavljene preporuke Europske komisije za Hrvatsku: Evo što nas očekuje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija objavila je u ponedjeljak preporuke za Hrvatsku.

Europska komisija danas je zaključila da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita te uputila niz preporuka za provedbu strukturnih reformi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan

Komisija je objavila preporuke za svaku zemlju članicu, zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana. Preporuke se temelje na detaljnoj analizi dokumenta koje su Komisiji dostavile zemlje članice - nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije.

Komisija je poručila da su dvije zemlje, Hrvatska i Poljska, poduzele učinkovite mjere kao odgovor na preporuke Vijeća u vezi s Postupkom prekomjernog deficita (EDP).

Hoće li biti sankcija? EK danas ocjenjuje Vladine reforme i mjere za deficit

Hrvatskoj Komisija preporučuje da u potpunosti provede proračunske mjere za ovu godinu, te da pojača proračunsku strategiju i dodatno konkretizira najavljene mjere za 2015. i 2016. godinu. Također se preporučuje da pojača nadzor na rashodovnoj strani i da do ožujka sljedeće godine provede temeljitu reviziju rashoda.

Od Hrvatske se traži i da ubrza planirano pomicanje dobi za odlazak u mirovinu za žene i muškarce na 67 godina, da provede drugu fazu reforme tržišta rada, da razmotri porezni i socijalni sustav i predstavi akcijski plan za poboljšanje ponovnog uvođenja u svijet rada neaktivnih i nezaposlenih osoba.

Traži se također da poduzme daljnje mjere na poboljšanju poslovnog okruženja te da do ožujka sljedeće godine utvrdi cilj znatnog smanjenja administrativnih zahtjeva, uključujući i parafiskalne namete.

Komisija traži od Zagreba da do listopada ove godine izradi detaljan plan za upravljanje javnom imovinom i osigura da se državnim tvrtkama upravlja na transparentan i odgovoran način. Također se traži da do kraja ove godine pojača ulogu trgovačkih sudova u nazdoru transparentnosti i zakonitosti u provedbu predstečajnih nagodbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene