Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U inozemstvu moraju biti 6 mjeseci

Novi porezni pravilnik tjera pomorce iz zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako otjerati državljana iz zemlje? Ništa lakše, nabijte mu poreze, smanjite prava i uspjeh vam je zagarantiran. To na svojoj koži već godinama osjećaju hrvatski pomorci, kojima je voda došla do grla. Dozlogrdila im je nebriga države, a stvar je kulminirala u prosincu prošle godine kada je snagu stupio novi porezni pravilnik.

Tihomir Borovac ima 62 godine. Više od 40 godina je pomorac, a trenutno zapovijeda stranim brodom. Rodom je iz Rijeke, gdje se školovao i započeo karijeru. Do 1990 godine radio je u Croatia lineu, no nakon što je ta kompanija propala, svi pomorci, uključivši i njega, završili su na ulici. Bez pomoći države, sami su pronašli novi posao i koliko toliko njime bili zadovoljni.  No onda je krajem prošle godine donesen porezni pravilnik koji je za pomorce bio kap koja je prelila čašu.

Pročitajte i ovo LNG-terminal - 2 reagirao sindikat Radnici u kvarnerskoj tvrtki moraju biti cijepljeni ako žele zadržati radno mjesto: "Ovo je ozbiljan posao..." Slika nije dostupna Jedan je ozlijeđen Hrvatski pomorci svjedočili užasnoj eksploziji u Bejrutu: ''Detonacija je premještala cijele kontejnere po deset metara. To se ne može opisati riječima''

'Prošle godine, s obzirom da sam bio samo 4 mjeseca na brodu, ne 6 mjeseci i 1 dan kako je po hrvatskom zakonu, došlo mi je oko 9 tisuća i nešto kuna poreza. Sada se moram prisiliti da zbog poreza budem preko 6 mjeseci na brodu, iako imam već 62 godine i bilo je pametnije da budem 2 ili 4 mjeseca, a onda da sjedim kući i uživam u Rijeci. Ovako, ja moram biti u inozemstvu preko šest mjeseci, zašto? Nije mi jasno', rekao je Tihomir Borovac novinarki emisije Novac.

'Novi porez čista je pljačka'

To nije jasno ni Vesni Raimund, supruzi pomorca koji je poput Tihomira, nakon propasti Croatia linea, ostao na ulici. Kako plovi manje od 183 dana u godini, Vesnin suprug državi će morati platiti čak 30 tisuća kuna poreza. 'Nitko nije protiv toga da se plaća porez, nije problem da se porez plaća 5 posto. No, ovo je čista pljačka, čisti harač. Olakšica za pomorce ostala je iz 2005., i iznosi 400 kuna. Ništa se nije napravilo da se zaštiti hrvatskog pomorca', rekla je Vesna Raimund.

Sindikat pomoraca svojevremeno je predložio ministarstvu financija da pomorski dodatak poveća na 1600 kuna, što je tada bila visina osobnog odbitka. Prijedlog je odbijen. Nije prihvaćena ni opcija da se taj dodatak poveća barem na 750 kuna. Sindikat je, stoga, nakon donošenja novog pravilnika pokrenuo postupak za njegovim poništenjem na Ustavnom sudu.

'Trebamo li ići tako daleko da uđemo i u građanski neposluh i jednostavno pristanemo i na to da nas se zatvara da ne bi bili oštećene naše obitleji jer morate računati, platiti neku sumu tipa 30, 40 tisuća kuna neovisno o tome koliko ste zarađivali. U ovom trenutku to predstavlja itekako ugrožavanje i stavljanje obitleji u situaciju da vrlo brzo može ići u bankrot', rekao je Predrag Brazzaduro iz Sindikata pomoraca.

Što ako pomorci prebace novac u inozemstvo?

A šok bi mogao zadesiti i državu ukoliko se obistine prijetnje pomoraca o prebacivanju novca iz Hrvatske u druge zemlje. ' To znači da se radi o nekih 420 milijuna eura koje bi Hrvatska godišnje gubila. mislim da je to suma o kojoj gospodin ministar itekako mora voditi računa', dodao je Tihomir Borovac.

'Ja i moji kolege, preko 20 godina smo radili na Croatia lineu. Danas smo na ulici. Radimo na strancu. A naše znanje? Iskustvo, znanje, školovanje, sve što znam radim na strancu. Zašto to ne bih u Hrvatskoj radio? Žalosno ', zapitao se Tihomir. Naime, propast Croatia linea, bacila je na ulice stotine pomorca koji su htjeli ne htjeli, trbuhom za kruhom otišli u međunarodnu plovidbu. Sve što su postigli u životu, učinili su bez ičije pomoći. Nikada nisu išli na teret države, koja s druge strane sada ide na teret njima i njihovim novčanicima.

Emisiju Novac pogledate u nedjelju, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene