Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi oštar pad dionica na Wall Streetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke dionice u četvrtak su ponovo zabilježile oštar pad nakon što su povećanje cijena posudbi i izvješća o pogoršanju gospodarskog stanja potaknula zabrinutost da vladin plan sanacije banaka težak 700 milijardi dolara neće biti dovoljan da stimulira rast, izvijestila je financijska agencija Bloomberg.

Dionioce tvrtki Caterpillar, Alcoa i Deere & Co., izgubile su više od osam posto vrijednosti, nakon što je stopa za tromjesečne posudbe banaka dostigla najvišu razinu od siječnja, a vlada je izvijestila da su narudžbe tvornica pale više od predviđanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dionice na Wall Streetu padaju unatoč vladinom preuzimanju AIG-a Slika nije dostupna Najoštriji pad cijena američkih dionica u zadnja dva mjeseca

Dionica General Electric Co. pala je 9.6 posto nakon prodaje 12.2 milijardi dionica po diskontnoj cijeni.

Dionica proizvođača materijala za poljoprivredu Monsanto Co. izgubila je 16 posto, najviše od ulaska na burzu 2000. godine, nakon predviđanja Merrill Lyncha da će pad potražnje pogoditi poljoprivredne proizvođače. 

>> Senat izglasao plan sanacije financijskog sektora

>> Pregovori oko spašavanja finacijske industrije zapali u krizu

>> Uzlet na Wall Streetu nakon izvješća o novoj intervenciji vlade

"Ako banke nisu volje posuditi novac bankama, hoće li biti spremne posuditi prosječnim ljudima? Ne, neće. Mogli bi biti na početku prilično gadne recesije", ocijenio je Frank Ingarra, menadžer financijske kuće Hennessy Advisors Inc., koja upravlja s 1.1 milijardu dolara imovine.

Dionički indeks Standard & Poor's 500 pao je za 46.78 bodova, ili četiri posto, na 1,114.28 bodova.

Indeks Dow Jones pao je za 348.22 bodova, ili 3.2 posto, na 10,482.85 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq Composite izgubio je 4.5 posto vrijednosti, zaustavivši se na 1,976.72 bodova.

Četrnaest dionica je padalo na svaku koja je rasla na newyorškoj burzi.

Londonska međubankarska stopa za posudbe (Libor), rasla je za šest temeljnih bodova na 4.21 posto, što je najviše od 11. siječnja 2008.

Ulagači na Wall Streetu nastoje predvidjeti što će se dogoditi s vladinim paketom za sanaciju financijskog sektora, koji bi se u petak trebao naći na ponovljenom glasovanju Predstavničkog doma Kongresa.

Verzija paketa koju je Senat podržao u srijedu sa 74 glasa za i 27 protiv povećala je ukupni iznos za 100 milijardi dolara u poreznim olakšicama za poslovne subjekte i građane srednjih prihoda. Također je povećala savezna jamstva za pojedinačne bankovne pologe sa sadašnjih 100.000 na 250.000 dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene