Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senat izglasao plan sanacije financijskog sektora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat je u srijedu navečer, po istočnoameričkom vremenu, prihvatio dopunjeni prijedlog zakona o sanaciji financijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara, koji bi se u petak trebao ponovo naći pred Predstavničkim domom Kongresa.

Senatori su vladinom planu dodali neke porezne olakšice i privremeno povećanje jamstava za pojedinačne bankovne račune, sa sadašnjih 100.000 na 250.000 dolara. Prijedlog zakona prihvaćen je s uvjerljivom većinom od 74 glasa za i 25 protiv.

Pročitajte i ovo Sanacija ruševnih kuća - 3 tko je odgovoran? Tri mjeseca nakon odrona u kojem je stradala devetogodišnjakinja ništa se nije saniralo: "Puno se priča, ali..." Ilustracija U SAD-U Izbjegnuta blokada Vlade: ''Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje...''

Kako bi sudjelovali na tom važnom glasovanju u Senatu, kampanje su prekinuli predsjednički kandidati, republikanac John McCain i demokrat Barack Obama, te njegov potpredsjednički partner, senator Joe Biden.

Originalni prijedlog zakona, prethodno usuglašen između čelnika Kongresa i Busheve administracije, Predstavnički dom odbacio je u ponedjeljak, jer je dvije trećine republikanskih zastupnika glasovalo protiv, kao i više od trećine demokrata. 

>> Rekordni pad dionica na Wall Streetu, Dow Jones izgubio 778 bodova

>> Kongres odbacio plan sanacije, SAD pred financijskim krahom?!

>> Rast dionica na Wall Streetu nakon jučerašnjeg kraha

Dopunjeni prijedlog, prihvaćen u Senatu, trebao bi privući više republikanskih glasova u Predstavničkom domu, koji bi o zakonu trebao ponovo glasovati u petak.

Na hitno usvajanje plana za spašavanje američke financijske industrije pozvali su u srijedu predsjednik George W. Bush i najviši financijski dužnosnici administracije, te obojica predsjedničkih kandidata.

Zagovornici plana kazali su kako je nužno da se naporima vlade riješi kreditna kriza, jer je sadašnje zamrzavanje kreditnih linija banaka prijetnja cijelom gospodarstvu. Protivnici plana kažu kako se njime nagrađuju loše odluke Wall Streeta, poreznim se obveznicima nameće teret, a stvarne ekonomske tegobe koje trpe Amerikanci se ne rješavaju.

Zbog dopuna plana u Senatu, njegova cijena bit će veća od predviđenih 700 milijardi dolara za državni otkup nelikvidnih vrijednosnica oslonjenih na hipotekarne kredite i drugih loših kreditnih derivata iz bilanci banaka. Dopunjeni prijedlog zakona također predviđa tri vrste poreznih olakšica koje trebaju osigurati glasove republikanskih kongresnika.

Zakonom bi se povećao broj obnovljivih energetskih poreznih olakšica za građane i poslovne subjekte, produljilo važenje olakšica za razvoj poduzeća, a uključile bi se i olakšice iz Alternativnog minimalnog poreza (AMT), bez kojeg bi četvrtina Amerikanaca morala plaćati porez na prihode za imućne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene