Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hiroviti preokreti

Na burzama jedino su pravilo nervozne reakcije ulagača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se hiroviti preokreti na burzama. Skokovi se izmjenjuju s naglim padovima burzovnih indeksa. Nervozne reakcije ulagača jedino su pravilo.

Europske burze zaključile su još jedan dan pun preokreta. Snažan rast burzovnih indeksa izmjenjivao se dramatičnim padovima. Burzovni indeksi na kraju su ipak narasli oko 3 posto. 'Ovo se ne može objasniti. Histerična nervoza ulagača, a to su trenutačno uglavnom špekulanti koji se igraju na tržištu. Ozbiljni dugoročni ulagači su suzdržani', rekao je Oliver Roth, trgovac na Frankfurtskoj burzi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP prozvao Marića Nove sumnje: Krije li se iza porezne reforme Marićev dogovor s bankama oko konverzije? Slika nije dostupna Zatvorena sjednica KONVERZIJA 'ŠVICARCA' Vlada šalje pismo EK-u, ali ne želi otkriti sadržaj

Dio analitičara tvrdi da su zbog panike na burzama cijene nekih dionica ispod njihove prave vrijednosti. Ulagači su samo na dionicama američkih tvrtki u manje od tri tjedna izgubili gotovo tri bilijuna dolara. 'Tržište je u stanju ekstremne promjenjivosti i u bilo kakve vijesti, čak i nepotvrđene, vjeruje se kao da su istinite. Dakle svi ulagači glasine uzimaju ozbiljno, posebno stoga što bi se mogle obistiniti', rekao je burzovni analitičar Dominique Dequidt.

A glasine koje i dalje kruže su, da bi unatoč demantijima kreditnih agencija, Francuska mogla izgubiti najviši kreditni rejting. Ulagače je donekle smirila vijest da će se njemačka kancelarka Angela Merkel sljedeći tjedan sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozijem zbog krize u eurozoni. Talijanski ministar gospodarstva i financija Tremonti pred parlamentarnom je komisijom izložio mjere kojima bi ta zemlja trebala izbjeći dužničku krizu i smiriti tržišta.

'Moramo poduzeti mjere za liberalizaciju javnih službi', izjavio je Giulio Tremonti, talijanski ministar gospodarstva i financija. 'Što se tiče socijalne skrbi moramo intervenirati. EU poziva na horizontalne rezove. Također moramo poduzeti mjere u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza', dodao je.

Olakšanje na njujorškoj burzi donijele su i vijesti o smanjenju broja nezaposlenih u SAD-u. Dow Jones raste dok kod ulagača ponovno ne prevlada strah od moguće nove recesije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene