Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moskva i Kijev su se složili u pogledu cijene ruskog plina Ukrajini 2007., otklonivši tako opasnost novog "plinskog rata" koji bi omeo europsku opskrbu, rekao je veleposlanik Rusije u Ukrajini Viktor Černomirdin.


"Dogovorili smo se", rekao je novinarima prije početka konferencije za novinare ruskog i ukrajinskog premijera Mihaila Fradkova i Viktora Janukoviča u Kijevu.

Vezani članci Koronavirus u Kijevu Bacili neiskorištena cjepiva protiv korone jer se liječnici nisu pojavili na dogovorenim terminima: "To je vrlo loše, ali nema druge opcije" Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Ukrajina zabranila registraciju ruskih cjepiva protiv korone: "To je hibridno rusko oružje!"

Na pitanju o dogovorenoj cijeni Černomirdin, bivši ruski premijer, je odgovorio "130" dakle 130 dolara za 1.000 m3 plina, prema sadašnjih 95 dolara.

Dvojica šefova vlada su bili neodređeniji.

"Potvrđeno nam je telefonom da se završavaju pregovori s Gazpromom u Rusiji, da će obim isporuka plina prema Ukrajini iznositi najmanje 55 milijardi m3 po cijeni koja neće biti viša od 130 dolara", rekao je Janukovič na konferenciji za novinare.

Fradkov nije potvrdio sporazum, a tiskovna služba ruskog plinskog monopola Gazprom odbila je komentirati.

Ukrajina sada plaća samo 95 dolara u sklopu privremenog dogovora koji je početkom godine okončao živu raspravu dviju zemalja o cijeni.

"Plinski rat" je doveo dao kratkog prekida isporuka ruskog plina Kijevu i omeo opskrbu europskog kontinenta, jer 80 posto ruskog plina prema Europi prelazi preko Ukrajine.

Zaključivanje novog rusko-ukrajinskog sporazuma trebalo bi smiriti strahovanja europskih zemalja nakon te epizode ured hladnog vala.

Unatoč povišenju cijene za 37 posto, Ukrajina će i dalje koristiti
relativno povoljnu tarifu u odnosu na ostale europske tarife Gazproma: 290 dolara za Njemačku i 285 dolara za Rumunjsku ove godine.