Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Microsoftova nova načela za zaštitu tržišne utakmice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki softverski div Microsoft objavio je niz neobvezujućih smjernica koje bi mu trebale pomoći da nakon objave Viste, nove verzije operativnoga sustava Windows, izbjegne nove postupke utemeljene na prigovoru da je prekršio zakone tržišne utakmice.

Kompanija je novim smjernicama proširila paket obveza koje su joj nametnute u sklopu pogodbenoga rješenja spora u SAD-u iz 2001. oko kršenja načela tržišne utakmice, čiji dijelovi prestaju vrijediti 2007., objasnio je na skupu u Washingtonu Microsoftov pravni savjetnik Brad Smith.

Pročitajte i ovo Ulje skuplje od nafte - 5 Diljem Europe Ulje skuplje od nafte, probijena granica od 10 eura: "Nemam novca za domaće, preskupo je…" Ilustracija Biljna baza Francuska zabranjuje neke nazive za hranu: Na popisu je 21 stavka

Nova poslovna politika, istaknuo je, počivat će na 12 načela koja će u nekim slučajevima proširiti nastojanja kompanije da surađuje s informatičkim inženjerima i osigurati mogućnost izbora potrošačima i proizvođačima osobnih računala.

U sklopu novih smjernica potrošačima i proizvođačima osobnih računala omogućit će se odabir programa drugih proizvođača softvera. 

Nadalje, Microsoft će nezavisne proizvođače softvera opskrbiti informacijama koje će im omogućiti razvoj programa kompatibilnih s Windowsima. Kompanija će također prilagoditi svoj softver za rad u sklopu platformi drugih proizvođača.

Smith je istaknuo da cilj navedenoga paketa nije zaobilaženje nastojanja regulatorskih tijela za zaštitu tržišne utakmice u državama diljem svijeta da s obzirom na dominantnu poziciju Microsofta osiguraju provedbu odgovarajućih propisa.

- Microsoft će i dalje poštovati zakone kojima se regulira zaštita tržišne utakmice i nastaviti konstruktivan dijalog s vladama i ostalima u industriji, i u SAD-u i u ostalim dijelovima svijeta, zaključio je Smith.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene