Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki softverski div Microsoft objavio je niz neobvezujućih smjernica koje bi mu trebale pomoći da nakon objave Viste, nove verzije operativnoga sustava Windows, izbjegne nove postupke utemeljene na prigovoru da je prekršio zakone tržišne utakmice.


Kompanija je novim smjernicama proširila paket obveza koje su joj nametnute u sklopu pogodbenoga rješenja spora u SAD-u iz 2001. oko kršenja načela tržišne utakmice, čiji dijelovi prestaju vrijediti 2007., objasnio je na skupu u Washingtonu Microsoftov pravni savjetnik Brad Smith.

Vezani članci Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima Ivan Curić i Paula Klaić Saulačić Uzeli stvar u svoje ruke i snašli se. Zbog korone sada za svoje lubenice dobivaju više nego prije: "Ovakvu cijenu nikada nismo imali"

Nova poslovna politika, istaknuo je, počivat će na 12 načela koja će u nekim slučajevima proširiti nastojanja kompanije da surađuje s informatičkim inženjerima i osigurati mogućnost izbora potrošačima i proizvođačima osobnih računala.

U sklopu novih smjernica potrošačima i proizvođačima osobnih računala omogućit će se odabir programa drugih proizvođača softvera. 

Nadalje, Microsoft će nezavisne proizvođače softvera opskrbiti informacijama koje će im omogućiti razvoj programa kompatibilnih s Windowsima. Kompanija će također prilagoditi svoj softver za rad u sklopu platformi drugih proizvođača.

Smith je istaknuo da cilj navedenoga paketa nije zaobilaženje nastojanja regulatorskih tijela za zaštitu tržišne utakmice u državama diljem svijeta da s obzirom na dominantnu poziciju Microsofta osiguraju provedbu odgovarajućih propisa.

- Microsoft će i dalje poštovati zakone kojima se regulira zaštita tržišne utakmice i nastaviti konstruktivan dijalog s vladama i ostalima u industriji, i u SAD-u i u ostalim dijelovima svijeta, zaključio je Smith.