Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta je vrhunska

Može li ovaj hrvatski proizvod pokoriti svjetsko tržište?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilika za dobar posao može biti i proizvodnja meda! Europskom tržištu ga nedostaje, a hrvatski je poznat po kvaliteti. Prošlu godinu pčelari žele zaboraviti, a u 2015. ne očajavaju. Gudovec, poljoprivredna meka kod Bjelovara, okupila je stotine pčelara.

Meda je prošle sezone bilo na kapaljku. Loše vrijeme pokvarilo je pašu, a pčele poharale bolesti, no pčelari ne očajavaju. 'Pčelar ne gleda po jednoj godini jedna je malo lošija dvije su bolje. Svaka sezona je nova nada i nadamo se da će sljedeća biti bolja', kaže Biljana Smes, pčelarka iz Đurđevca.

Pročitajte i ovo Rekordan uvoz meda u RH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 I za to imaju rješenje Domaći pčelari vode bitku s uvozom meda: ''Trebamo prestati kukati i pokrenuti se da pokažemo kvalitetu'' Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kvaliteta ili cijena? Domaći med sve teže konkurira uvoznom: Teglica kineskog 30, a hrvatskog 60 kuna

Uz bolju sezonu velika prilika za pčelare je europsko tržište jer unija uvozi 40 posto meda. Tamo se bolje plaća, a kvalitetu meda imamo - hvale se pčelari koji su ga prodali u Njemačku. 'Može li se na to europsko tržište? Bezuvjetno da. Hoće li oni naručiti opet? Oni samo čekaju da im se javimo. Samo čekaju poziv - imamo toliko, dođite', kaže pčelar iz Bjelovara Nikola Franić.

Pčele nisu uspjele odraditi posao: Ove godine nema domaćeg meda

Na europskim policama hrvatski med već postaje poznat po kvaliteti. Nekoliko godina zaredom naši pčelari koji se natječu na europskim i svjetskim natjecanjima skupljaju stvarno vrhunske nagrade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene