Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stečajni postupak prava je zavrzlama. U prosjeku traje sedam godina. Dodatno ga komplicira stečajni zakon, jedan od najnedorečenijih zakona, koji se mijenja u prosjeku jednom godišnje. U takvom kaosu rade stečajni upravitelji, ljudi čiji posao ima samo jedan cilj. Popraviti štetu koju su stvorile loše uprave. Kako se onda zapravo čovjek odluči baviti upravo ovim poslom?


'Ja sam bio sudac i prvog i drugog stupnja, bio sam i sudac za prekršaje, radio sam i u državnoj upravi, u privredi', kaže Josip Han, stečajni upravitelj.  Nakon što je sud, na kojem je radio, ukinut, Han je morao pronaći novi posao. Sreća u nesreći, bio je početak 90-ih. Broj tvrtki u stečaju je porastao, a stečajnih upravitelja premalo. Han se primio tog posla a danas iza sebe ima više od stotinu postupaka.  'Pa, vodio sam iz svih djelatnosti. I građevinarstvo i poljoprivredne kombinate i vanjsku trgovinu, unutarnju, transport, ne znam koje djelatnosti ima a da nisam vodio stečajne postupke', opisuje Josip Han.

Vezani članci Prodajni salon Varteksa na Horvaćanskoj cesti U Varteksu kasne plaće za 1000 radnika: "Naravno da smo svi zabrinuti, ali uvjereni smo u uspjeh", "Nemamo nikakvu namjeru zatvoriti kompaniju, radna mjesta su nam prioritet" Autobusi - 4 Roditelji ostali bez novca za maturalac, ali to je tek početak. Vlasnik agencije tvrdi da je kriv zakon: "Gdje je novac? Moram pogledati, javit ću vam se..."

Slično je karijeru stečajnog upravitelja započeo i Zdenko Bešlić iz Slavonskog Broda. Nakon studija u Zagrebu, vratio se u rodni grad kao stipendist Đure Đakovića. Sve je bilo idealno dok 91-e u kompaniji nije morao preuzeti dužnost stečajnog upravitelja. 'Nakon takvog, ja bih rekao, uspješno obavljenog posla u tri mjeseca, rekao sam da ja to u životu nikad više neću radi', prisjeća se Zdenko. No, splet okolnosti htio je drugačije. Gdje god je došao raditi, kad-tad, njegova bi tvrtka proglasila stečaj. Koliko god to htio izbjeći, donio je odluku, od 2006. radi isključivo kao, stečajni upravitelj.

Nezahvalna uloga stečajnog upravitelja

'Prolazi to kroz čovjeka, ostavlja to sigurno i trag, na nekome više, na nekome manje, ja mislim da se zasada dosta dobro s time nosim', dodaje Zdenko. Stečajni upravitelji nemaju zahvalnu ulogu. Kada stvari u tvrtkama krenu nizbrdo, oni su ti koji preuzimaju vrući krumpir, saniranje štete. Postupke provode u tvrtkama različitih profila pa i njihovo znanje mora biti široko. Svatko od njih ima visoku stručnu spremu i položen ispit za stečajnog upravitelja. Tu se polaže opsežna materija stečajnog i trgovačkog prava a važno je i poznavanje financija i računovodstva.

'Maksimalan iznos nagrade, neto, po jednom postupku, koliko god trajao, je 300 tisuća kuna i on se naravno isplaćuje iz stečajne mase, ukoliko mase ima 03:31 a određuje se prema koeficijentima odnosno visini unovčene stečajne mase'. kaže Marinko Paić, predsjednik Udruge stečajnih upravitelja.Visina nagrade određuje se sukladno visini stečajne mase odnosno, mase koju je moguće unovčiti u stečajnom postupku. Uz to, iz nje se isplaćuju vjerovnici i sudski troškovi. No, u čemu je problem? Nagrada stečajnom upravitelju isplaćuje se tek po završetku stečajnog postupka a hoće li to biti za četiri mjeseca ili četiri godine, ovisi o puno stvari na koje upravitelji ne mogu utjecati.

Od 50 posto stečaja nema nagrade

'Financiram se iz onoga što sam prije odradio, što sam prije zaradio, od toga živim a ovo, moram čekat, nemam druge', dodaje stečajni upravitelj Bešlić. 'Pa negdje oko 50 posto stečaja nisam nikakve nagrade dobio jer naprosto nemaju fonda iz kojeg bi se stečajni upravitelj naplatio', nandovezao se Josip Han. Tako stečajni upravitelji, kojima je to jedini posao, moraju istovremeno raditi na nekoliko složenih postupaka. Na njima se može zaraditi. No, unatoč manama, svi se slažu, riječ je o poslu koji donosi zadovoljstvo. Bešlić je trenutno stečajni upravitelj u jednoj tvornici namještaja i prilično je optimističan.

'To je prvi stečaj s kojim se srećem gdje sad već mogu reći da je obaveze koje se utvrđuj u stečajnom postupku da su manje od imovine', kaže Bešlić. S druge strane, njegov kolega iz Zagreba rado se prisjeća izuzetno kompliciranog, ali uspješno provedenog stečaja Badela 1862, krajem devedesetih. 'I taj je stečaj proveden, ja mislim sasvim dobro jer su svi radnici ostali zbrinuti, novi vlasnik ih je zadržao, to su posebne struke, i vrlo mali broj je otišao i to oni, koji su imali uvjete za mirovinu', kaže Han. 

Upravo u vrijeme upravljanja Badelom, Hrvatski zavod za poslovno istraživanje Hana je smjestio na listu najboljih menadžera godine. Činjenica da je ovo priznanje dobio jedan od stečajnih upravitelja, a ne neki predsjednik uprave, dovoljno govori o važnosti ovog zanimanja. Kada tvrtka ode u stečaj, njihovo ime nije prvo što ćete zapamtiti iz novinskih članaka. Ipak, kada je rješenje konačno na vidiku, to je isključivo njihova zasluga.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.