Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoćemo li je doživjeti

Je li euro razara Europsku uniju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je euro postao službenom valutom unije prije 12 godina, predstavljan je kao ekonomski i društveni spasitelj i 'početak snažne Europske unije'. Ali danas, u središtu svjetske ekonomske krize, njegov se učinak dovodi u pitanje, piše CNN.

'Euro je prodan Europljanima od strane političara kao način integracije Europe. Ironično, imao je suprotan efekt, uzrokovao je dezintegraciju Europe', izjavio je povjesničar s Harvarda Niall Ferguson.

Pročitajte i ovo Novac, Ilustracija Podaci Eurostata Hrvatska ponovno ispod prosjeka: Po standardu snažno zaostajemo za ostatkom EU Povlačenje kuna Treća valuta u 30 godina Zbogom, kune: HNB do kraja godine počinje kovanje eura, a čeka nas i povlačenje 500 milijuna komada dosadašnjih novčanica

Danas, imamo dvije suprotne strane u eurozoni. S jedne strane su zemlje kao što su Grčka i Italija, koje traže ekonomski spas. S druge su strane zemlje kao Francuska i Njemačka koje financiraju spašavanja tih zemalja zahtijevajući velike štednje zauzvrat.

Rezultat je podijeljena eurozona i možda prvi pravi test unije. Europske vlade se raspadaju. Talijanski premijer Silvio Berlusconi trebao bi odstupiti. Tako bi postao četvrtim premijerom u eurozoni koji se odrekao vlasti u ovoj godini, odmah nakon Georgea Papandreoua(Grčka), Josea Socratesa(Portugal) i Briana Cowena(Irska).

Prevelik da propadne?

Mnogi se stručnjaci slažu da je glavni problem eurozone nedostatak kontrole i provedbe snage. Sedamnaest zemalja dijeli zajedničku valutu, a 17 zemalja provodi vlastitu fiskalnu politiku.

Povjesničar s Harvarda Nell Ferguson izjavio je 'Moja je hipoteza da će euro preživjeti, jer je preskup da ga se riješi. Ali Europska unija je žrtva... Dogodit će nam se čudna situacija u kojoj će euro preživjeti, ali će se Europska unija  raspasti'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene