Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isti scenarij kao s nezaposlenima

Krije li Vlada najnovije podatke o nelikvidnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednje objavljene brojke datiraju od kraja prošle godine, a Fina još ne objavljuje nove, iako je i travanj već na vratima. Ministar Popijač odbacuje mogućnost namjerne manipulacije. No, nakon pokušaja zataškavanja broja nezaposlenih, istražili smo - ponavlja li se s nelikvidnošću isti scenarij.

Namjerno otezanje s objavom ili opravdani tehnički problemi? Zašto podaci o broju neplaćenih računa još nisu objavljeni nije poznato. No Hrvatska gospodarska komora ih je već trebala dobiti od Fine. 'Nažalost ne raspolažemo još podacima o kretanju nelikvidnosti početkom ove godine, a
prošla godina zaključena je s rekordno visokim brojem poslovnih subjekata s blokiranim računima, njih više od 75.000 u vrijednosti od isto tako rekordnih 35,9 milijardi kuna', doznaje se iz HGK.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Fina je početkom godine počela provoditi blokade računa svih dužnika u Hrvatskoj pomoću novog sustava jedinstvene baze podataka. Banke su je zasule sa stotinama tisuća zahtjeva za ovrhom što je izazvalo tehničke poteškoće. Ministar Popijač tvrdi kako je upravo to razlog kašnjenja podataka o nelikvidnosti. 'Ovi svi probemi oko tehničke realizacije, vjerojatno je tu došlo do određenih tehničkih problema pa ne znam da li su ti podaci sada dostupni ili nisu', kazao je Popijač.

Nedavno otezanje i promjena metodologije objave broja nezaposlenih opravdava sumnje da postoji mogućnost namjernog otezanja. S druge strane postoji i realna mogućnost da je problem doista tehničke prirode. No što god da je u pitanju jedno je sigurno - stalno rastuća nelikvidnost u državi već je poprimila - dramatične razmjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene