Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić utvrdio

Istra prešla granice RH u čuvanju i promidžbi vlastitog identieta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Domu Oružanih snaga u Puli, gdje se u povodu završetka desetogodišnjega predsjedničkog mandata sastao se s istarskim političarima i gospodarstvenicima, ustvrdio kako je Istarska županija prešla granice Hrvatske u čuvanju i promidžbi vlastitog identiteta te u suradnji s regijama izvan Hrvatske.

Predsjednik Mesić pozvao je zato sve hrvatske županije na veću suradnju jer će ona, kako je rekao, 'potaknuti i suradnju Hrvatske sa zemljama Europske unije, ali i onima izvan EU'.'Istarsku županiju često sam isticao kao primjer koji trebaju slijediti i druge županije kad je riječ o planiranju i provedbi razvojnih projekata, promociji vlastitih identiteta, poštovanju ljudskih prava i vrednovanju antifašizma', istaknuo je, dodajući kako je Istra upravo po tome među najrazvijenijim hrvatskim županijama, što građanima jamči život na razini razvijenih europskih regija.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

'Na taj način Istra je dinamikom svoga razvoja autentično pridonijela otvaranju Hrvatske europskim integrativnim procesima jer se dokazala kao jedan od onih krajeva u Europi u kojima se u punoj mjeri živi ideja europskog jedinstva', ustvrdio je predsjednik Mesić. Po njegovim riječima, sljedeći preduvjet bržeg razvoja Istre jest veća decentralizacija države i racionalizacija uprave.

Prenošenje ovlasti na niže razine

'Mnogi decentralizaciju ne shvaćaju jer ta reforma uprave znači prenošenje ovlasti na niže razine, ali i prenošenje financijskih mogućnosti na niže razine, što onda omogućuje da se niže razine više motiviraju i da se iskoriste ljudski potencijali', rekao je, dodajući kako je danas Hrvatska jedna od najcentraliziranijih zemalja u Europi. Istaknuo je kako vjeruje da će u tom pogledu Istarska županija i dalje biti promotor ponajboljih prijedloga i pridonijeti da se ta reforma provede što brže i kvalitetnije.

'Istra ide u budućnost, ja u povijest, i tu ćemo se negdje naći', zaključio je predsjednik Mesić. Zahvalivši predsjedniku Mesiću na svemu što je učinio za promociju Istre, zbog čega je i proglašen počasnim građaninom Istarske županije, župan Ivan Jakovčić je rekao kako je upravo on obilježio jedno desetljeće te ga je pozvao da i dalje bude povezan s Istrom. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene