Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na putu prema dolje

Gospodarstvo već deveto tromjesečje u recesiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporavak gospodarske aktivnosti se može očekivati tek sljedeće godine.

U drugom tromjesečju 2010. zabilježen je pad desezonirane vrijednost BDP-a u Hrvatskoj što je već deveti put za redom da se to događa. Time se potvrđuje kako je hrvatsko gospodarstvo i dalje u recesiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Ilustracija Nešto sporiji rast Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto

Metodom desezoniranja uklanjaju se sezonski utjecaji, u ovom slučaju na izračun BDP-a. Istraživanje Ekonomskog instituta Zagreb kaže kako najnoviji mjesečni pokazatelji upućuju na nastavak nepovoljnih trendova. Ipak, ohrabrujući podaci su činjenica kako izvoz raste, a i obujam trgovine na malo bilježi blago povećanje. Prema prognozama ovog instituta. Tada se očekuje umjereni rast od 1,7 % dok se ove godine očekuje upravo takav pad BDP-a.

>> Hrvatski BDP po glavi stanovnika ipak veći

>> Rohatinski: Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo

Bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju je bio 2,5% manji nego godinu ranije. Glavni razlog tih rezultata je pad domaće potražnje koja je smanjena za 2,5%. Investicije su smanjene za 13,4%, nastavljen je rast izvoza, dok se uvoz i dalje smanjuje. Posljednje informacije o stanju gospodarstva ukazuju na zaustavljanje negativnog trenda kod industrijske proizvodnje, blagi oporavak prodaje u trgovini na malo, ali i nastavak snažnog pada aktivnosti u građevinarstvu uz zadržavanje nepovoljnih kretanja na tržištu rada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene