Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija nije lider u regiji

Hrvatski BDP po glavi stanovnika ipak veći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako MMF i srpski mediji tvrde da je Srbija vodeći gospodarski lider u regiji, naš ekonomski analitičar kaže da je riječ o pretpostavkama, a ne stvarnom stanju stvari.

Srbija će ove godine ostvariti rast BDP-a od 1,5 do 2 posto, tvrdi Mlađan Dinkić, potpredsjednik srbijanske vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj''

Rast BDP-a bio bi i veći da nije bilo velikog pada u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, no, industrija se oporavlja solidnim tempom, piše Press. Dinkić podsjeća da je u prvom kvartalu ove godine BDP bio 0,6 posto, u drugom 2,1 posto, a u trećem se očekuje od 2 do 2,5 posto. Ministar je istakao da je u prvih sedam mjeseci ove godine građevinarstvo Srbije zabilježilo pad od oko 10 posto, koliko je bio i pad u turizmu i ugostiteljstvu.

Industrija se u Srbiji solidno oporavlja te u je prvih osam mjeseci ove godine zabilježila rast od 4,7 posto. Dinkić je naglasio kako se razlog krije u izvozu. Ocijenio je da će naredna godina Srbiji biti ekonomski još i bolja ako ključni trgovinski partneri, kao što su Njemačka i Italija, zabilježe pozitivne ekonomske trendove. Press piše kako izvoz raste u najrazvijenije zemlje EU, a prvo izvozno područje Srbije je Italija. Dinkić se nada kako će u idućoj godini Srbija ostvariti direktne investicije od najmanje četiri milijarde dolara.

>> Zbog pada BDP-a revizija sporazuma sa sindikatima javnih službi

>> D&B: Hrvatski BDP neće rasti do kraja godine

Ekonomski analitičar Zdeslav Šantić kaže kako su tvrdnje o Srbiji kao o zemlji koja će ostvariti najveći rast bruto društvenog proizvoda u regij ipak samo predviđanja i iskrivljena slika stvari. 'Normalno je da Srbija ima veći BDP jer ima više stanovnika, no, kada gledamo BDP po glavi stanovnika, onda je Srbija još uvijek daleko ispod Hrvatske, i po BDP-u i po visini prosječne plaće', objašnjava Šantić.

Ističe da se stupanj srbijanskog gospodarstva razvio, no Hrvatska još uvijek ostaje najrazvijenije gospodarstvo u jugoistočnoj regiji, ne bolje samo od Srbije, već i od BiH, Bugarske i Rumunjske. 'Nakon što prođe gospodarska kriza, Srbija će ipak bilježiti veću stopu gospodarskog rasta i zapošljavanja od Hrvatske. Zabrinjavajuća je činjenica da će RH i sljedeće godine bilježiti negativnu stopu BDP-a, tek za dvije godine ona će početi rasti, što građani tada još uvijek neće osjetiti', kaže Šantić i upozorava kako su u našem gospodarstvu hitne reforme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene