Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hanfa: U PBZ-u dionicama Plive trgovale neovlaštene osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) utvrdila je tijekom nadzora nad Privrednom bankom nepravilnosti i nezakonitosti prilikom transakcija dionicama Plive krajem lipnja ove godine, pa PBZ-u prijeti oduzimanje dozvole za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima.

Kako se navodi u danas objavljenom rješenju Hanfe, Agencija je tijekom nadzora utvrdila da PBZ u transakcijama dionicama Plive 28. i 29. lipnja ove godine nije postupala u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira te je "omogućila i naložila osobama koje nemaju dozvolu Agencije za obavljanje poslova s vrijednosnim papirima da neovlašteno pružaju brokerske usluge".

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi u proizvodnji Nestašica popularnog antibiotika: Neće biti dostupan do kraja siječnja Slika nije dostupna HANFA blokirala trgovanje dionicama HDZ vs MOL: Vladajući preuzeli SDP-ovo rješenje?

Kako se pojašnjava, uvidom u knjigu naloga koja se vodi u Direkciji brokerskih poslova Sektora investicijskog bankarstva PBZ-a za 28. i 29. lipnja utvrđena je značajna kupnja i prodaja dionica Plive - 28. lipnja temeljem više naloga realizirana kupnja i prodaja dionica Plive ukupne vrijednosti 32.816.513,85 kuna, a 29. lipnja 2006. od 1.723.846.462,98 kuna.

Kako se navodi u rješenju, u vrijeme provođenja tih transakcija jedina osoba koja je bila ovlaštena obavljati transakcije - direktorica Direkcije brokerskih poslova Andreja Barišić bila je na godišnjem odmoru, odnosno nije obavila te transakcije te nije imala saznanja tko ih je obavio, zbog čega su uzimane i izjave ostalih djelatnika po hijerarhijskoj te funkcionalnoj liniji.

Riječ je o direktoru Sektora investicijskog bankarstva Hrvoju Bujanoviću, brokeru Daliboru Rakušu, pripravnicima-analitičarima Jeleni Ivančić, Davoru Klasniću i Dariju Klariću, te predsjedniku Uprave PBZ-a Boži Prki.

Prema njihovim izjavama, Bujanović je 29. lipnja Rakušu telefonski davao upute na sve okolnosti kupnje i prodaje dionica Plive, koje je Rakuš "prosljeđivao neovlaštenim osobama, odnosno pripravnicima Direkcije brokerskih poslova koji su upisali naloge u knjigu naloga i izvršili transakcije dionicama Plive na Zagrebačkoj burzi".

U rješenju se dodaje da je Rakuš Bujanoviću "napomenuo da sukladno Zakonu o tržištu vrijednosnih papira, nalog za kupnju i prodaju vrijednosnih papira može zaprimiti i izvršiti samo ovlašteni broker, te da on ne može i ne smije ići u Direkciju brokerskih poslova u svojstvu ovlaštenog brokera niti to želi".

Također je izjavio da operativno nije proveo transakciju kupnje i prodaje dionica Plive 29. lipnja, niti je to od njega traženo, već da su transakciju operativno na računalima proveli pripravnici Direkcije, koji su to i potvrdili.

"Iz svega navedenog proizlazi da pravna osoba te odgovorne osobe nisu pri provođenju višemilijunskih transakcija upotrijebili dužnu pažnju da transakcije obavljaju isključivo ovlašteni brokeri, dapače, odgovorne osobe pokazale su izričitu namjeru, da neovlaštene osobe izvrše transakcije (davajući naredbe niže pozicioniranim službenicima odnosno pripravnicima)" stoji u rješenju Hanfe.

Slijedom toga, Agencija je izdala rješenje kojim će se PBZ-u dozvola za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima neće oduzeti ukoliko u razdoblju od godine dana od konačnosti rješenja ne nastupi bilo koji od razloga za oduzimanje dozvole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene