Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grad Sisak protiv otpuštanja radnika bivše željezare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Sisak traži od CMC-a , bivše Valjaonice cijevi, da se poštuje socijalni sporazum potpisan sa željezarinim sindikatima kojim novi vlasnik jamči zadržavanje 1209 radnika Valjaonice cijevi i 207 radnika Remonta Caprag, ukupno 1416 radnika na rok od tri godine od preuzimanja.

Izjavio je zamjenik sisačkog gradonačelnika Veljko Novak na današnjoj konferenciji za novinare s glavnim sindikalnim povjerenicima u sisačkom CMC-u i Remontu Caprag.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao" Roman Rosavec Zlouporaba položaja HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

Novak je naglasio da se Grad protivi namjeri novoga vlasnika da kao tehnološki višak otpusti 407 radnika, kao i da 200 do 300 radnika pošalje na čekanje uz 65 posto plaće za vrijeme čekanja, jer je to kršenje socijalnog sporazuma koji je CMI kao kupac potpisao sa sindikatima 17. travnja 2007.

Najavio je da će Grad stati uz radnike bivše sisačke Željezare te dodao da je u vrijeme prodaje Valjaonice cijevi javno upozoravao da je kupoprodajni ugovor s CMI-om štetan za radnike, što su "tada negirali i HFP, i željezarini sindikati, a sada se pokazalo da je njegovo upozorenje bilo na mjestu, da je bio u pravu, ali ga nitko nije podržao".

Glavni povjerenici podružnica Sindikata metalaca Hrvatske i
Hrvatskog sindikata metalaca u CMC-u Sisak Mato Somić i Siniša Jurilj, te glavni sindikalni povjerenik u Remontu Caprag Mirko Majkić najavili su "da će sindikati, ako se prijedlog Uprave CMC-a o tehnološkom višku 407 radnika i slanju na čekanje do 300 radnika, ne povuče, organizirati sindikalne prosvjede i demonstracije unutar tvornice i u gradu Sisku, ali i pred zgradom HFP-a u Zagrebu, koji je sisačku Valjaonicu cijevi prodao CMI-u, odnosno američkom CMC-u".

Somić je napomenuo da "sindikati nisu bili upoznati s detaljima
kupoprodajnog ugovora između HFP-a i CMI-a, koji je u dijelu koji se odnosi na broj zaposlenih i obavezu njihova zadržavanja kontradiktoran i suprotan socijalnom sporazumu, zbog čega ga sindikati neće prihvatiti, niti dati svoju suglasnost na program zbrinjavanja viška zaposlenih".

Konkretne odluke o prosvjedima i demonstracijama željezarini
sindikati donijet će kada službeno dobiju program zbrinjavanja
tehnološkog viška.

Uprava sisačkog CMC-a priopćila je 22. veljače da je "zbog viših
troškova plina, struje i rada, te bržeg rasta troškova od prihoda,
pripremila pravedan socijalni plan zbrinjavanja viška zaposlenih kako bi se povratila profitabilnost tvrtke, što nije moguće postići bez ukidanja radnih mjesta koja su procijenjena suvišnima i nepotrebnima".

Sisačku Valjaonicu cijevi od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP-a) kupila je u srpnju, a u rujnu 2007. godine preuzela, kompanija CMI iz Švicarske, podružnica velike međunarodne metalurške kompanije CMC iz SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene