Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gospodarstvo SAD-a gotovu u zastoju u 4. kvartalu 2007.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko gospodarstvo gotovo je došlo u zastoj u četvrtom tromjesečju 2007. godine s rastom od samo 0,6 posto, dvostruko manjim od predviđanja ekonomista, objavilo je u srijedu ministarstvo trgovine u Washingtonu.

U 2007. godini ostvaren je ukupni rast od 2,2 posto, što je najlošije u posljednjih pet godina, od 2002. godine kada je BDP rastao 1,6 posto, poslije oporavka od posljednje američke recesije 2001. godine.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Ilustracija preusmjerene linije FOTO Iskočio tramvaj iz tračnica, ovakve gužve dugo nisu viđene

"Gospodarstvo je ovdje izloženo nekoj vrsti savršene oluje. Izloženo je udarima pada cijena nekretnina, kreditnoj stisci, glibu drugorazrednih hipotekarnih kredita i padu dionica na Wall Streetu", ocijenio je ekonomist Kan Mayland, predsjednik analitičke tvrtke ClerWiew Economics.

Rast u četvrtom kvartalu bio je dvostruko manji od onoga koju su predviđali analitičari na Wall Streetu - 1,2 posto, i odraz je velikog usporavanja do kojeg je došlo u odnosu na treće tromjesečje, kada je stopa rasta bila 4,9 posto.

Loši podaci o rastu BDP-a pojačavaju zabrinutost da je zemlja na rubu recesije ili je već u nju ušla.

Očekuje se da će Federalne rezerve (FED), američka središnja banka, nakon današnjeg sastanka odbora za slobodno tržište, ponovo smanjiti referentnu kamatnu stopu za najmanje 0,25 do 0,50 posto, kako bi se ojačao posustali rast, izvješćuju američki poslovni mediji.

FED je prošloga tjedna smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,75 postotka, na 3,5 posto, što je pridonijelo zaustavljanju strmoglavog pada vrijednosti dionica u SAD i na svjetskim burzama.

Američka je administracija donijela paket poticajnih mjera za
gospodarstvo, vrijedan 150 milijardi dolara, koji je u utorak odobrio Predstavnički dom Kongresa, a još to treba učiniti i Senat.

Ulaganje u gradnju novih kuća u četvrtom kvartalu je
palo po godišnjoj stopi od 23,9 posto, što je najveći kvartalni pad u 26 godina. Osobna potrošnja, izuzev za hranu i energiju, rasla je po stopi od 2,7 posto u četvrtom kvartalu, što je najveći porast u razdoblju od godine i pol. Današnji podaci govore da SAD možda trpi blagu dozu stagflacije - gospodarske stagnacije praćene rastom inflacije, ocijenio je Larry Elliot, ekonomski urednik britanskog Guardiana.

Alan Greenspan, bivši predsjednik FED-a, izjavio je u srijedu da su izgledi za recesiju u SAD veći od 50-50.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene