Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMF odbio promijeniti uvjete

Federacija BiH pred financijskim slomom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Federacija Bosne i Hercegovine mogla bi doživjeti novčani slom, a cijela država BiH zapast će u velike poteškoće nakon što je Međunarodni monetarni fond odbio prihvatiti ustupke koje su federalne vlasti obećale razvojačenim braniteljima i invalidima, ocjena je koju donose bosanskohercegovački mediji komentirajući propast novog kruga pregovora o stand-by aranžmanu s IMF-om.

'Ovo sada već postaje problem', izjavio je ministar financija BiH Dragan Vrankić po povratku u Sarajevo iz Beča, gdje su u ponedjeljak vođeni neuspjeli pregovori s predstavnicima IMF-a o finaliziranju ranije načelno dogovorenog sporazuma o stand-by aranžmanu. Tim je sporazumom BiH u sljedeće tri godine trebala dobiti novčanu potporu od IMF-a vrijednu milijardu i 200 milijuna dolara, a ona je trebala poslužiti za konsolidiranje državnog i entitetskih proračuna te stabiliziranje fiskalnog sustava u zemlji.

Pročitajte i ovo SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve zanimljiviji brojnim gostima Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod''

IMF je, međutim, kao uvjet postavio smanjivanje proračunskih troškova na svim razinama, što su vlasti u početku i prihvatile. Tisuće ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih pripadnika Armije BiH prošli su tjedan nasilnim prosvjedima pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu iznudili obećanje kako njihova primanja ipak neće biti smanjena za deset posto kao što je to tražio IMF.

Predstavnici IMF-a u ponedjeljak su zaključili kako su takve izmjene pisma namjere koje su im vlasti BiH ranije uputile neprihvatljive te da u tom slučaju od stand-by aranžmana neće biti ništa. 'Oni su rekli da aranžman dolazi u obzir samo ako se držimo onoga što je navedeno u pismu namjere. U protivnom, oni dižu ruke od nas', izjavio je federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda kako ga citira 'Dnevni avaz'. Dodao je kako sada više 'nema nikakvog plana'.

'Rekli su nam: razmotrite, pa vidite gdje ste', kazao je Bevanda dodajući kako je sada na nekome drugome da odluči što dalje jer je osobno učinio sve što je mogao. Predstavnicima vlasti BiH u Beču je preneseno kako odbor direktora IMF-a pod sadašnjim uvjetima uopće nema razloga na zasjedanju 29. lipnja, kako se očekivalo, razmatrati mogući sporazum s BiH.

Pomoćnik federalnog ministra financija Emir Silajdžić upozorio je kako se mogu očekivati veoma teške posljedice ne nađe li se rješenje za sadašnju blokadu pregovora s IMF-om jer u Federaciji jednostavno nema više novaca.

U proračunu za ovu godinu zbog ukupnog pada prihoda nedostaje čak 470 milijuna konvertibilnih maraka (oko 230 milijuna eura) što znači da novca neće biti ni za one kategorije koje su nasiljem i prosvjedima iznudile ustupke, prenosi 'Oslobođenje'. Federacijska vlada nadala se kako će tu proračunsku 'rupu' popuniti upravo iz sredstava koje bi državi dodijelio IMF, a u svrhu popunjavanja proračunskog manjka zaključila je i kredit od 153 milijuna KM s konzorcijem komercijalnih banaka koji je opet trebalo vraćati iz sredstava IMF-a.

(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene