Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reorganizacija nužna

Država maćeha u građevinskom sektoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do prije 5 godina građevinski sektor je zapošljavao nešto manje od 80 tisuća ljudi. Danas ih je u tom sektoru zaposleno preko 110 tisuća. Dakle 30 tisuća novih zaposlenika unutar jednog sektora i to u svega 5 godina. Predsjednik udruge poslodavaca u graditeljstvu sumnja da su se svi navedeni obrazovali za građevinare. Tržište je kaže došlo do točke usijanja, građevinarstvo se doslovce otelo kontroli zbog čega je reorganizacija unutar ovog sektora više nego nužna.

'Mene smeta ta dramatizacija - 40 posto firmi će ostati bez posla. Ma kojih firmi? Koje imaju 2 ili 3 zaposlena. To jesu firme, ali to je selekcija koja je potrebna', kaže Zdenko Karakaš, predsjednik udruge poslodavaca u graditeljstvu. A upravo su sporne tvrtke koje imaju manje od 5 zaposlenih. Prošle godine u Hrvatskoj je registrirano nešto više od 9000 građevinskih tvrtki. Najveći broj njih ima do 50 zaposlenih, a unutar te brojke čak je 80 posto tvrtki koje zapošljavaju do 5 radnika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mladi odlaze Kriza: Loša godina za arhitekte Slika nije dostupna Privatizacija više državne imovine Rusija: Smanjenje zaposlenih u javnim službama za 20 posto

'Recesija u građevinarstvu je dobra u tom dijelu da će nestati tvrtke koje su otvorene naglim potezom 2002-2003. za klasičnu stambenu izgradnju. Vlasnici tih tvrtki nemaju blage veze o građevini otvarali su ih doktori, profesori, razni profili, koji nisu zaposlili čak niti stručno osoblje unutar tih tvrtki', tvrdi Željko Cvetko, inženjer građevine.On je vlasnik  građevinske tvrtke. Osnovao ju je silom prilika 1996. godine, nakon što se vratio iz rata i ostao bez posla. Prije toga proveo je 15 godina u dvije velike zagrebačke građevinske tvrtke, radio je na stambenim i poslovnim objektima. Svoju tvrtku praktički je osnovao preko noći. Prvo kao obrt jer nije imao novca da osnuje trgovačko društvo.

Zbog krize otpustio trećinu radnika

'Potječem iz građevinske obitelji, moj otac je bio isto građevinar i drugačije razmišljam. Ja nisam ulazio u nikakve bezvezne izgradnje, nisam podizao kredite sa 9-10 posto kamata i gradio stanove, nego sam se okrenuo na male stambene jedinice i privatne kuće', kaže Željko. Tvrtka je danas u vlasništvu njegova sina, budućeg inženjera građevine. Do prije dvije godine, Cvetko je zapošljavao 15 radnika, no zbog krize otpustio je trećinu. Ipak siguran je da će unatoč trenutnim financijskim poteškoćama, opstati na tržištu. To se međutim ne bi moglo reći za brojne investitore koji su nakon 2004. godine u Hrvatskoj počeli nicati kao gljive poslije kiše. Građevinske kontrole nije bilo pa se gradilo sve i svašta.

'To se može vidjeti u Zagrebu na Vrbanima, na Jarunu, na Trešnjevci, to je sramota. A da ne velimo Kajzericu i slična mjesta gdje je u zadnjih 4-5 godina napravljena masa stambenih jedinica koje su napravljene s brda s dola', dodaje Željko. Država je, kaže, u više navrata pokazala maćehinski odnos prema građevinskom sektoru. Tu su najvećim dijelom stradavale male tvrtke, uglavnom obrti, specijalizirani za izgradnju malih stambenih objekata. Problem je u tome što banke ne kreditiraju izgradnju takvih objekata, ako budući vlasnik nema zamjensku nekretninu. No pitanje je koliko mladih u Hrvatskoj koji žele vlastiti krov nad glavom ispunjava taj preduvjet? Jako malo, zbog čega male građevinske tvrtke gube posao. S druge strane, tu je i problem naplate.

Hitna čistka u građevinskom sektoru

'Ludost je donijeti zakon da vi kada izdate fakturu cca. 100 tisuća kuna, dodate na to PDV, vi morate platiti porez u roku 30 dana. A ta sredstva naplatite u roku 160 dana. Ja prvi nemam tog kapitala da bih mogao platiti 300 hiljada kuna PDV-a u roku 6 mjeseci, a nisam dobio niti jednu kunu na račun', pojašnjava Željko Cvetko.

U prošloj godini broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je za 9 posto. Do kraja ove godine taj bi postotak mogao biti još veći. 'Znamo svi kakvo je stanje. Javna poduzeća ne ugovaraju, privatni investitori su nesigurni i povučeni prema tome realno je za očekivati da će ove godine vrijednost ugovorenog posla biti sigurno do 20 posto, ako ne i više, manja nego u 2009. godini', govori Zdenko Karakaš,  predsjednik udruge poslodavaca u graditeljstvu. 

Oba sugovornika slažu se da bi pod hitno trebalo provesti čistku u građevinskom sektoru. Iako je volumen radova u znatnom opadanju, očekuje se da će od sredine 2011. potreba za ovom strukom rasti. Reorganizacija unutar građevinskog sektora dobro će doći jer će ukloniti one manje kompetentne. Možda zvuči grubo, no kao što posao liječnika zahtjeva stručno obrazovanje, tako i građevinska profesija zaslužuje više od toga da bude sektor u kojem svatko može činiti što mu je volja.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene