Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CEFTA: BiH i dalje traži ustupke od Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić zatražit će od hrvatskog premijera Ive Sanadera pojašnjenje o razlozima zbog kojih je Hrvatska odbila prihvatiti izmjene sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije države postavljene kao preduvjet za potpisivanje sporazuma o Srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz".

- Nema drugog izbora nego razgovarati sa Sanaderom i pokušati se dogovoriti. U protivnom, BiH će ostati pri svom stajalištu i ne ulazi u CEFTA-u, izjavio je Terzić.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH ističe kako je bio iznenađen odlukom Hrvatske da promijeni ranije pozitivno stajalište o traženjima BiH da se izmijeni bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s ciljem zaštite slabe bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvodnje.

Glavni pregovarač BiH o CEFTA-i Anton Rill ovog tjedna po
instrukcijama svoje vlade nije parafirao sporazum o CEFTA-i s
obrazloženjem kako je to rezultat odluke Hrvatske da odbije predložene izmjene sporazuma o slobodnoj trgovini kojima bi se na dio prehrambenih proizvoda koji se uvoze u BiH ponovo uvele carine.

- Neshvatljiv je postupak Hrvatske koja je u BiH, otkako važi
sporazum, izvezla robe u vrijednosti od 10 milijardi (konvertibilnih) maraka a izmjenama bi izgubila 10 milijuna što je zanemarivo u odnosu na korist koju imaju od trgovine s BiH, kazao je Rill.

On je također ustvrdio kako su "svi u Bruxellesu, pa i koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek, bili potpuno zapanjeni postupkom Hrvatske".

Rill je ocijenio kako još uvijek ima mogućnosti za promjenu sadašnje situacije jer je za 12. prosinca najavljeno potpisivanje sporazuma o CEFTA-i na sastanku predsjednika vlada zemalja regije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene