Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj nezaposlenih u Njemačkoj u siječnju je porastao manje nego li je to uobičajeno za ovo doba godine, tako da stopa nezaposlenosti sada iznosi 8,7 posto, priopćila je u Središnja agencija za zapošljavanje u Nuernbergu.


"Porast broja nezaposlenih je slabiji, što između ostalog treba povezivati s izuzetno blagom zimom u velikim dijelovima zemlje, ali i još uvijek stabilnim gospodarskim rastom", rekao je predsjednik Središnje agencije za zapošljavanje Frank-Juergen Weise.

Vezani članci Njemačka kancelarka Angela Merkel Automobilom udario u ogradu zgrade u kojoj je kancelarka Merkel trebala raspravljati o produženju lockdowna Prosvjedi u Berlinu Prosvjedi protiv mjera u Berlinu, policija koristila vodene topove i suzavce, privedeno 365 ljudi

Broj nezaposlenih u siječnju je iznosio 3.659.000, što je za 625.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Weise je naglasio da je stanje na tržištu rada i dalje u fazi
oporavka te da će broj nezaposlenih i dalje padati.

"Primjećujemo daljnji rast broja novootvorenih radnih mjesta, a i potražnja za radnom snagom je i dalje na stabilnoj visokoj razini", naglasio je direktor Središnje agencije za zapošljavanje.

Weise je naglasio kako agencija za 2008. očekuje daljnji pad broja nezaposlenih, koji bi prosječno mogao iznositi 3,5 milijuna. 

U Njemačkoj je, prema podacima za siječanj, otvoreno oko milijun novih radnih mjesta. Najtraženiji su i dalje inženjeri, posebice strojarstva, ali njemačkom tržištu rada trenutno nedostaje i trgovaca, skladištara i vozača teretnih vozila.