Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri eura na sat

Branje jagoda u Njemačkoj: Hrvati trbuhom za kruhom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na trećem mjestu neslavne liste nezaposlenih u Hrvatskoj smjestila se Osječko - baranjska županija. No, hit sezonskih poslova branje je jagoda i šparoga u Njemačkoj za četiri eura na sat.

Fizičke poslove na njemačkim poljima ovog će proljeća raditi više od 600 Hrvata. Svoje narcise Zorica Horvat će uskoro zamijeniti njemačkim šparogama. I to već 17-tu godinu. 'Dvoje djece imam, ni na jednoj pričesti ni krizmi, ni na čemu nisam bila,' rekla je ova beračica šparoga. Listajući albume prisjeća se svojeg prvog putovanja u polja šparoga. Bogu zahvaljuje na dobrom gazdi i prosječnoj zaradi od 3 tisuće eura. Ali kad se radi, nema stajanja.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Nacrt izmjena Zakona Veće naknade nezaposlenima u drugoj polovici ove godine? Poznato koliko bi trebale rasti, za koga i u kojem razdoblju Osnovno zdravstveno osiguranje Veliki trošak Više od 100.000 građana ostalo bez zdravstvenog osiguranja: HZZO počistio liste

'Radimo nekad 4 sata, a nekad i 15 sati, to nam jako teško padne. Odemo ostavimo obitelj, i to nam teško padne, ali radimo da bi što više priskrbili,' rekla je gđa. Horvat. U Njemačkim će jagodama i šparogama ove sezone kruh zaraditi više od 600 Slavonaca. Ali oni stariji. Unatoč zaradi, mladi su štandove sa sezonskim poslovima u Njemačkoj, zaobilazili.

Hrvatskih radnika nikad dosta. 'Moram naglasiti da su Hrvati izuzetno cijenjeni radinici i da je konstantan rast za našim radnicima vani,' rekao je Anto Barukčić iz HZZ-a Osijek. Sljedećega tjedna, trbuhom za kruhom će i Zorica. 'Što se mora, nije ni naporno ni teško,' dodala je gđa. Horvat. Za tri mjeseca kad se vrati, ponovno će joj mirisati njezini narcisi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene