Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na trećem mjestu neslavne liste nezaposlenih u Hrvatskoj smjestila se Osječko - baranjska županija. No, hit sezonskih poslova branje je jagoda i šparoga u Njemačkoj za četiri eura na sat.


Fizičke poslove na njemačkim poljima ovog će proljeća raditi više od 600 Hrvata. Svoje narcise Zorica Horvat će uskoro zamijeniti njemačkim šparogama. I to već 17-tu godinu. 'Dvoje djece imam, ni na jednoj pričesti ni krizmi, ni na čemu nisam bila,' rekla je ova beračica šparoga. Listajući albume prisjeća se svojeg prvog putovanja u polja šparoga. Bogu zahvaljuje na dobrom gazdi i prosječnoj zaradi od 3 tisuće eura. Ali kad se radi, nema stajanja.

Vezani članci Josip Aladrović Ministar najavljuje po kojim će pravilima i tko dobivati novac, prijeti onima koji su zlouporabili mjere: "Nećemo ih više financirati" Ilustracija Krenuli otkazi, stvarale se velike gužve pred Zavodom za zapošljavanje. Uvode se online prijave

'Radimo nekad 4 sata, a nekad i 15 sati, to nam jako teško padne. Odemo ostavimo obitelj, i to nam teško padne, ali radimo da bi što više priskrbili,' rekla je gđa. Horvat. U Njemačkim će jagodama i šparogama ove sezone kruh zaraditi više od 600 Slavonaca. Ali oni stariji. Unatoč zaradi, mladi su štandove sa sezonskim poslovima u Njemačkoj, zaobilazili.

Hrvatskih radnika nikad dosta. 'Moram naglasiti da su Hrvati izuzetno cijenjeni radinici i da je konstantan rast za našim radnicima vani,' rekao je Anto Barukčić iz HZZ-a Osijek. Sljedećega tjedna, trbuhom za kruhom će i Zorica. 'Što se mora, nije ni naporno ni teško,' dodala je gđa. Horvat. Za tri mjeseca kad se vrati, ponovno će joj mirisati njezini narcisi.