Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na trećem mjestu neslavne liste nezaposlenih u Hrvatskoj smjestila se Osječko - baranjska županija. No, hit sezonskih poslova branje je jagoda i šparoga u Njemačkoj za četiri eura na sat.


Fizičke poslove na njemačkim poljima ovog će proljeća raditi više od 600 Hrvata. Svoje narcise Zorica Horvat će uskoro zamijeniti njemačkim šparogama. I to već 17-tu godinu. 'Dvoje djece imam, ni na jednoj pričesti ni krizmi, ni na čemu nisam bila,' rekla je ova beračica šparoga. Listajući albume prisjeća se svojeg prvog putovanja u polja šparoga. Bogu zahvaljuje na dobrom gazdi i prosječnoj zaradi od 3 tisuće eura. Ali kad se radi, nema stajanja.

Vezani članci Šparoge - 6 Biste li dali 300 kuna za kilogram ove samonikle biljke? Ako ju želite sami brati trebat ćete posebnu dozvolu Visibabe Inspektorat zaprijetio beračima visibaba: Kazne se penju i do 200 tisuća kuna!

'Radimo nekad 4 sata, a nekad i 15 sati, to nam jako teško padne. Odemo ostavimo obitelj, i to nam teško padne, ali radimo da bi što više priskrbili,' rekla je gđa. Horvat. U Njemačkim će jagodama i šparogama ove sezone kruh zaraditi više od 600 Slavonaca. Ali oni stariji. Unatoč zaradi, mladi su štandove sa sezonskim poslovima u Njemačkoj, zaobilazili.

Hrvatskih radnika nikad dosta. 'Moram naglasiti da su Hrvati izuzetno cijenjeni radinici i da je konstantan rast za našim radnicima vani,' rekao je Anto Barukčić iz HZZ-a Osijek. Sljedećega tjedna, trbuhom za kruhom će i Zorica. 'Što se mora, nije ni naporno ni teško,' dodala je gđa. Horvat. Za tri mjeseca kad se vrati, ponovno će joj mirisati njezini narcisi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju